Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Superhvězda z Etiopie ozdobou Zlaté tretry

23.3.2004 | 16:54

Emil Zátopek by z toho měl určitě radost. Po něm pojmenovaný memoriál v rámci mítinku IAAF Super Grand Prix Zlatá tretra 2004 bude 8. června v Ostravě zářivou disciplínou.

Na start běhu na 10 000 m se postaví vedoucí muž světového žebříčka IAAF Kenenisa Bekele. „To, co dokázal v minulosti Zátopek, byl zázrak. Nikdo ze současné generace si něco podobného nedokáže představit,“ pravil etiopský vytrvalec při své pondělní návštěvě Prahy. Emil Zátopek vyhrál na olympijských hrách v Helsinkách 1952 zlato v běhu na 5000, 10 000 m a v maratonu. Bekeleho však považují odborníci za talent, který je schopný na velkých akcích vyhrávat alespoň kombinaci prvních dvou uvedených disciplín. Média naň pějí ódy a nazývají jej nástupcem vytrvaleckého krále Haile Gebrselassieho.

„Možná budu lepší než Haile, možná ne. Na tom moc nezáleží. Především chci být sám sebou,“ řekl. V jednadvaceti letech už Bekele lepší je – loni získal titul mistra světa v běhu na 10 000 m v Paříži a o víkendu v Bruselu přidal do své sbírky pátý a šestý titul světového šampióna v krosu. Belgický víkend si do kroniky svých úspěchů zapíše zlatým písmem – vyhrát třikrát „double“ na šampionátu v krosu ještě nikdy nikdo nedokázal!

Kenenisa Bekele je prostě běžec, oddaný své "profesi". Jiná cesta k úspěchu totiž nevede. „Ale přiznávám, Haile je nejenom můj krajan a tréninkový partner. Především je mojí inspirací. V dětství jsem mnoho slyšel o jeho úspěších,“ dodal na tiskové konferenci potomek farmáře z etiopské vesnice Bekoij.

Na oslavy mimořádného úspěchu si musel počkat – přímo z Bruselu zamířil do Prahy, kde oficiálně potvrdil svůj start v Ostravě. Ale ještě předtím se po hotelu vyptával: "Kde je tady park, abych si mohl zaběhat?" Trénink ošidit nelze, vždyť má letos před sebou sezonu s vrcholem v podobě olympijských her v Aténách. "Nemůžu o olympijských hrách moc mluvit, protože s nimi nemám moc zkušeností," upozorňoval na blížící se srpnovou premiéru pod pěti kruhy. Jakou trať pod horkým řeckým sluncem zvolí, ještě známo není. "Absolvovat v tamním vedru rozběhy i finále na dvou tratích by bylo mimořádně obtížné. Vyberu si pouze jednu disciplínu."

Ale plány už má – po startu v Hengelu chce vyhrát v Ostravě ("Vím, že je tam rychlá dráha, loni tam zaběhl kvalitní čas Shaheen i El Guerrouj. Uvidíme.") a pak se soustředí na řecký sportovní svátek. "Vím jedno. Chci z Atén zlato," dodal.

Otázka, jestli v budoucnosti napodobí tři bájné triumfy Zátopka, přijde na program dne až poté. "Maraton? Spíš až po olympijských hrách v Pekingu," upřesnil Kenenisa Bekele.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě