Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Do Ostravy dorazila česká oštěpařská elita

19.6.2019 | 12:17

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Už zítra se v sektoru vedle dvojnásobné olympijské vítězky Barbory Špotákové představí Nikola Ogrodníková, která momentálně okupuje druhé místo světových tabulek. Po ženské soutěži, jež započne už v 16:30, přijdou na řadu souboje mužů v čele s vicemistrem světa Jakubem Vadlejchem. O svých očekáváních se lídři českého oštěpařského žebříčku rozpovídali na tiskové konferenci. 

O dlouhých hodech

Ogrodníková: Na zítřek se moc těším, konkurence bude docela velká. Bude tady jak Bára Špotáková, tak Kathryn Mitchellová. Cítím se dobře a mám dobrou náladu i díky tomu, že můžu ještě těsně před závodem vidět rodinu. Na rozběžiště jdu vždy s tím, že chci vyhrát. Je mi jedno, zda porazím Báru či někoho jiného, prostě chci vyhrát. Samozřejmě je pěkné být první Češkou, ale není to pro mě priorita.

Vadlejch: Chci předvést nejlepší letošní výkon. Letos je můj oštěpařský rozjezd trochu pomalejší, jelikož se zaměřuji na zářijové mistrovství světa. Estonec Magnus Kirt má životní formu, nebude lehké ho porazit. Věřím, že to bude skvělý závod a vybičujeme se k co nejlepším výkonům.

Železný: Na mítink se moc těším. Ženský oštěp začíná už v 16:30 a bude to velmi zajímavá soutěž. Takže vyzývám diváky, aby určitě přišli. Nikola Ogrodníková už letos předvedla vynikající výkon 67.40 m hodný medailím na olympijských hrách, zároveň tady bude Bára Špotáková. Po zranění se také vrací olympijská vítězka Sara Kolaková. Bude to velká soutěž! V mužském sektoru nastoupí kromě mých svěřenců také Magnus Kirt, který je ve velmi kvalitní formě – vlastně drží světový rekord levačkou. Takže mužská soutěž bude také zajímavá, těším se na ten souboj.

O problémech se zády

Ogrodníková: Pořád mě trochu trápí problémy se zády. V trénincích jsem se malinko šetřila, abych byla co nejlépe připravená na závody. Hned po mítinku pojedu na Evropské hry, v momentální situaci se mi to i kvůli problémům se zády příliš nehodí. Bude to náročný program.

Vadlejch: Na problémech se zády se snažím pořád pracovat, zdravotně jsem v udržitelném stavu. Po závodě si vždycky trošku zacvičím. Věřím, že se budu zlepšovat.

O mítinku

Ogrodníková: Jezdím sem moc ráda, je to můj domácí stadion. Strávila jsem tady spoustu let a závodím s oblibou. Budu tady mít spoustu známých z atletiky a přijde se na mě podívat i dvacet lidí z rodiny.

Vadlejch: Na tenhle stadion mám jen ty nejlepší vzpomínky. Loni jsem tu hodil výborný výkon i v ne úplně nejlepších podmínkách. Je to pro mě každý rok jeden z vrcholů sezóny. Má být teplo a to je pro mě to nejdůležitější – jestli přijde bouřka, tak taky rychle odejde a bude hezky. Upřímně, tohle mě úplně neovlivní. 

O oblíbenosti oštěpu

Vadlejch: Hod oštěpem je jedna z nejvíce technicky „koukatelných“ disciplín. Přeci jen ho mohou diváci sledovat z celého stadionu. Oblíbenost oštěpu se zvyšuje, přibývají závodníci i z jiných zemí. Devadesát metrů se kdysi házelo párkrát za rok, hranice se nyní posouvá a děje se to stále častěji. Samozřejmě to pomáhá oštěpu, ale i nám závodníkům – věříme si, že tuto hranici můžeme překonat. 

Železný: Přidala se řada národností, začali například házet Indové. Vzhledem k tomu, kolik jich je a jakou mají výbornou přípravu v rámci kriketu, máme se do budoucna na co těšit. Výborně hází také Japonci, Tajvanci i Grenaďan. Je to ukázka toho, že se oštěp stal globálním sportem a o to bude teď těžší získat medaili. Aby váš závodník vyhrál, musíte ho připravit na 88m a dále. Devadesátimetrová hranice je ukázkou kvality, a kdo ji dokáže překonat, musí být spokojený.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě