Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Oštěp za 90 metrů i světový rekord. Špotáková na Tretře skončila čtvrtá

20.6.2019 | 22:28

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

O zápis do historie se postarala Shaunae Millerová-Uibová. Atletka z Baham překonala v Ostravě světový rekord v běhu na netradiční trati 300 metrů. 

Časem 34,41 sekundy vylepšila čtvrtkařská olympijská vítězka šestnáct let starý výkon Mexičanky Any Guevaraové o 89 setin.

Národní rekord a nejlepší výkon sezony poté v oštěpařském sektoru zaznamenal Magnus Kirt.  Estonec zvítězil výkonem 90,34. 

Obhájce loňského vítězství Jakub Vadlejch byl pokusem 82,97 metru třetí.

Nejlepší letošní výkon zaznamenal i koulař Tom Walsh, jenž jako jediný dokázal v Ostravě překonat hranici 22 metrů. Kouli Novozélanďan poslal do vzdálenosti 22,27. A to i přesto, že závěr závodu ovlivnil silný déšť, který se těsně před koncem mítinku přihnal nad stadion. 

Český rekordman Tomáš Staněk bral třetí příčku výkonem 21,04 metru.

Překonat světový rekord se ve výškařském sektoru pokusila Marija Lasickeneová. Ruská atletka se ale nakonec přes laťku ve výšce 210 centimetrů (světový rekord 209 cm) nepřehoupla. 

Přesto z Ostravy odjíždí s nejlepším letošním výkonem 206 centimetrů. Své maximum si Lasickeneová vylepšila o čtyři centimetry.

Ostře sledovanou soutěž dálkařů vyhrál Kubánec Echevarría. A to i přesto, že jejich klání bylo  předčasně ukončenou kvůli dešti. Dvacetiletá hvězda atletiky skočila 832 cm, český rekordman Radek Juška byl šestý za výkon 766.

Vrcholem celého programu byl poté souboj sprinterů na dvoustovce. 

Dva největší favorité Kanaďan De Grasse a Američan Coleman svedli těsný souboj. Cílem v silném dešti a větru proběhl rychleji v čase 19,91 De Grasse. Boltův rekord mítinku nepadl.

Čtvrtá Špotáková, zklamaná Ogrodníková

Celý program na Městském stadionu v Ostravě zahájily oštěpařky. Ostře sledovaný souboj Nikoly Ogrodníkové a po mateřské dovolené vracející se Barbory Špotákové však drama nepřinesl.
Obě atletické hvězdy se před domácím publikem trápily.

Ogrodníková z šesti pokusů zapsala pouze jeden platný. Prvním hodem zapíchla oštěp do vzdálenosti 53,97 metrů, což stačilo na osmé, poslední místo.

Špotáková, jež se vrací po porodu druhého syna, si vedla o něco lépe než loni druhá žena ME. Změřit si dvojnásobná olympijská vítězka nechala dva pokusy. Výkon 60,01 stačil na čtvrté místo.

Irena Šedivá poté výsledkem 58,83 metru skončila šestá.

Soutěž ovládla olympijská vítězka z Ria 2016 Chorvatka Kolaková výkonem 64,65 metru.

Do soutěže kladivářek nakonec nenastoupila světová rekordmanka Anita Wlodarczyková. Polskou hvězdu, která v Ostravě zvítězila čtyřikrát za sebou, trápí bolesti zad. Výkonem 75,80 metru vyhrála Číňanka Wang Čeng, Kateřina Šafránková hodila 67,03 a skončila devátá.

Stometrový sprint ovládl Američan Rodgers. V ostravském souboji osmi mužů s osobními rekordy pod deset sekund zvítězil časem 10,04 sekundy.

Štafeta mužů na 4x100 metrů ve složení Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka a Dominik Záleský doběhla na třetím místě. Kvartet, kterému se letos povedlo už dvakrát překonat český rekord a stlačit ho na hodnotu 38,62, za ním tentokrát zaostala o 37 setin.

Zdroj: idnes.cz

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě