Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

5 olympijských vítězů a 15 mistrů světa

17.6.2019 | 20:54

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Mítink Zlatá tretra Ostrava startuje už za tři dny za účasti pěti olympijských vítězů, patnácti mistrů světa a dvanácti mistrů Evropy. Diváci se mohou těšit na momentálně nejrychlejšího muže planety Christiana Colemana, dvojnásobnou olympijskou vítězku v hodu oštěpem Barboru Špotákovou nebo úřadujícího mistra světa ve skoku o tyči Sama Kendrickse.

Hvězdou dvoustovky je Američan Christian Coleman, stříbrný medailista z posledního mistrovství světa, halový světový rekordman a mistr světa. Přibyl mu nový soupeř - organizátorům se povedlo domluvit se s olympijským medailistou Andre De Grassem, že poběží nejenom 100 m, ale také 200 m.

Na startu nebudou chybět domácí Pavel Maslák a slovenský halový mistr Evropy Ján Volko.

V závodě na 100 m čeká fanoušky souboj už uvedeného De Grassea s Jihoafričanem Akanim Simbinem (o víkendu v Bostonu 9,92 s), Američanem Mikem Rodgersem (vyhrál o víkendu v Chorzowě) a také nejrychlejším bílým sprinterem Filippem Tortum z Itálie.

Mužská osmistovka bude dalším vrcholem Tretry 2019. Přijede šestinásobný mistr Evropy v hale i venku, halový mistr světa a stříbrný z posledního MS v Londýně Polák Adam Kszczot. Jeho soupeřem v tomto duelu bude zázrak halové sezóny Etiopan Samuel Tefera, halový mistr světa 2018 na 1500 m.

Tyč bude soubojem mistra světa Sama Kendrickse s hvězdnými atlety od našich severních “sousedů” Piotrem Lisekem a Pawelem Wojciechowskim. V dálce vyzve Radek Juška i loňského vítěze a halového mistra světa z Birminghamu, Kubánce Juana Miguela Echevarriu. Luvo Manyonga, který se o víkendu zranil v závodě Diamantové ligy v Rabatu, bude v Ostravě pouze v roli fanouška. V koulařském sektoru se utká mistr světa Tom Walsh s dvojicí Poláků Michalem Haratykem a Konradem Bukowieckim. Jak obstojí český koulař Tomáš Staněk?

V ženském startovním poli září hvězda Shaunae Millerové-Uibové, která se v běhu na 300 m pokusí zlepšit světový rekord 35,30 s. Bahamská olympijská vítězka běžela letos nejrychlejší dubnovou čtyřstovku historie 49,05, s mezičasem 35,8 s. 

Světová rekordmanka a olympijská vítězka Barbora Špotáková se rozhodla pro start v Ostravě až po mítinku Diamantové ligy v Římě minulý týden. Společně s Nikolou Ogrodníkovou, vedoucí ženou evropských tabulek a nejlepší českou atletkou roku 2018, se postaví olympijské vítězce Saře Kolakové.

V ženském kladivu, které bude premiérově na hlavním stadionu, bude rovněž startovat vedoucí žena tabulek Gwen Berryová z USA, ale i vítězka mítinků IAAF Hammer Challenge a asijského šampionátu Číňanka Zhang Weng, jež v tomto roce zůstává neporažena. Anita Wlodarczyková, která bude chtít prodloužit šňůru vítězství na tretře na pět, se má na co těšit. Na startu nebude chybět kromě jiných i česká rekordmanka Kateřina Šafránková.

Mezi muži se v oštěpařském sektoru mohou diváci těšit na souboj domácího Jakuba Vadlejcha s bronzovým medailistou z Berlína 2018 Magnusem Kirtem. Chybět bude mistr světa Johannes Vetter, jemuž start neumožnilo zranění z Oslo. Ze souboje na 400 m vypadlo jméno Nora Karstena Warholma, který si po doběhu v Oslo po evropském rekordu zranil stehenní sval. Ale souboj Steven Gardiner vs. Kenny Bednarek bude také vrcholem mítinku.

V mužské míli bude české duo Filip Sasínek a Jakub Holuša soupeřit nejenom s několika Afričany, ale také s vítězem Diamantové ligy v Oslo Polákem Marcinem Lewandowskim.

V ženském závodě na 1500 m slibuje útok na vlastní rekord mítinku Etiopanka Gudaf Tsegayová (v neděli v Rabatu osobní rekord 3:57.40). Ve výšce nebude chybět neohrožená světová jednička Maria Lasickieneová. Mistryně světa a Evropy skočila v neděli v Polsku výkon roku 202 cm a atakovala 207 cm. Útok na rekord mítinku 205 cm je tudíž reálný.

V předprogramu se představí také rekordní česká mužská štafeta na 4x100 m proti týmům z JAR, USA a Saudské Arábie.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě