Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Zlatá tretra přilákala další hvězdy

3.6.2004 | 22:30

Atletický skvost rozzáří příští úterý Ostravu. "Pokud se nestane nějaká přírodní katastrofa, čeká nás nejkvalitněji obsazený mítink v historii České republiky," tvrdí Tomáš Petera, ředitel mítinku IAAF Super Grand Prix Zlatá tretra 2004. Její loňské vydání bylo IAAF označeno za pátý nejlepší mítink roku 2003. "Letos chceme úroveň udržet," dodal.

Startovní listina Zlaté tretry 2004 proto obsahuje jména 30 medailistů z loňského mistrovství světa v Paříži, z nichž deset se pyšní tituly světových šampionů, osmi olympijských vítězů a devíti světových rekordmanů.

"Rozpočet přesahuje částku milion euro," tvrdí marketinkový ředitel mítinku Miroslav Černošek. "Abychom to upřesnili, v porovnání s loňskem je vyšší o 150 000 euro," dodal Petera.

Jonesová přiletí v neděli
Výsledek? K Memoriálu Emila Zátopka v běhu na 10 000 m nastoupí na start čerstvý světový rekordman na poloviční vzdálenosti z Hengela Kenenisa Bekele. "Oficiálně už potvrdil, že chce v Ostravě zaútočit na světový rekord Haile Gebrselassieho. Formu má skvělou, může se mu to povést," tvrdil manažer mítinku Alfons Juck.

V případě úspěchu (tzn. času lepšího než 26:22,75 min) na něj čeká prémie 50 000 dolarů. A startovné? "Jonesová je dražší. Podstatně," přiznává Petera.

Pětinásobná medailistka z olympijských her v Sydney 2000 Marion Jonesová se představí v dálkařském sektoru. "Přiletí v neděli," potvrdil Petera.

Jméno Jonesové je v posledním období úzce spojováno s laboratoří Balco, jež je zapletená v dopinkovém skandálu, ale na rozdíl od mítinku Zlaté ligy v Oslo ostravští organizátoři o zrušení jejího startu neuvažovali.

"Pouze dva mítinky v Evropě kontrahovali Jonesovou před americkou olympijskou kvalifikací - Ostrava a Gateshead (27. června - pozn. aut.). Britové stále trvají na svém plánu pozvat ji a my také nemáme důvod to neudělat," vysvětlil Alfons Juck.

Od prvních kontaktů v listopadu loňského roku navíc její manažer Charles Wells trval na návratu Jonesové do USA hned po startu v Ostravě, a závody v Oslo by tak těžko stihla.

"Ze strany norského organizátora jde tedy trochu o lacinou reklamu. Pokud vím, o jejím startu nikdy neuvažoval, vždyť v programu mítinku chybí dálka. Tak není důvod, proč by jí nechtěl..."

Železný chce nejenom limit
Šest dnů před mítinkem je však organizátorům jasné, že o největší aplaus se na stadionu SSK Vítkovice postará atlet s českou státní příslušností. Podruhé v letošním roce - poprvé a naposled v České republice - se totiž v oštěpařském sektoru objeví Jan Železný.

"Moc se těším. Zlatá tretra je to závod číslo dvě po olympijských hrách. Házím doma, před ´svejma lidma´ a atmosféra v Ostravě je jedna z nejlepších na světě. Lidé tam atletice rozumí, chtějí povzbuzovat a tleskat, což my sportovci vždycky oceníme," řekl světový rekordman.

První letošní start mu nevyšel - v katarském Dohá skončil výkonem 77,46 m čtvrtý. "ěl jsem smůlu na počasí. Ale teď jsem se připravoval a vypadá to, že můj výkon bude v Ostravě o dost lepší. Tedy pokud všechno pořádně sladím,"usmíval se spokojeně trojnásobný mistr světa.

O motivaci má postaráno - stále mu totiž chybí limit na srpnové olympijské hry v Aténách. "le já chci mnohem víc než limit. Věřím, že můžu hodit mnohem dál. Oštěp je nevyzpytatelný, zvlášť v mých rukách, ale za devadesát metrů bych hodil rád,"věří Jan Železný.

O podporu diváků strach mít nemusí. Stadion je téměř vyprodaný. Dvacet tisíc diváků, kteří se do ochozů vejdou, uvidí ve dvaapůlhodinovém hlavním programu (od 20.00 hod) třeba mistra světa v běhu na 3000 m překážek Saida Saífa Šahína z Kataru, na půlce změří s Ludmilou Formanovou síly Maria Mutolová, tyčkařský sektor si vyzkouší ruská světová rekordmanka Jelena Isinbajevová, v trojskoku se představí halová světová rekordmanka Taťána Lebeděvová.

Excelentní obsazení budou mít oba mužské překážkářské běhy - Felix Sanchez a Jiří Mužík svedou mezi sebou souboj na 400 m překážek, na kratší vzdálenosti se na start postaví čtyřnásobný mistr světa Allen Johnson i světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle ("e mi celkem jedno, že nemůžu bojovat o první místo, což bych si přál. Proběhnout se před českými diváky je pro mě super,"říká desetibojař).

Ostravu si za místo svého prvního startu v Evropě vybral Jamajčan Usain Bolt, juniorský světový rekordman v běhu na 200 m.

"V výškařském sektoru se představí devět výškařek s osobními rekordy nad 200 cm. Mezi nimi také mistryně světa z Paříže Hestrie Cloeteová, nejlepší atletka světa loňského roku. Vzhledem k tomu, že teprve začíná sezonu, budeme rádi, když se jí povede zlepšit rekord mítinku - 202 cm,"popsal Juck.

Vymazat čas 11,16 s Jarmily Kratochvílové z roku 1982 z rekordních listin běhu na 100 m se budou pokoušet čerstvě korunovaná královna z Paříže Torri Edwardsová (po diskvalifikaci Kelli Whiteové za pozitivní dopinkový test na modafinil), bývalá štafetová světová šampionka Chryste Gainesová, Inger Millerová nebo Latasha Colanderová.

Všechno v přímém přenosu České televize, Eurosportu, Slovenské televize a švédské TV 4. Televizní záznam se pak rozletí do 170 zemí světa. „Vzhledem ke startu Jonesové jednáme o převzetí signálu také s americkou NBC,“ dodal Juck.

iDNES - Martina Žitnáková

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě