Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Prémie pro hvězdy? Až po testech

4.6.2004 | 18:04

Americká sprinterka Marion Jonesová, etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele a čtvrtkař-překážkář Félix Sánchez z Dominikánské republiky – takové je pořadí tří nejdražších hvězd mítinku IAAF Super Grand Prix Zlatá tretra 2004, jenž se uskuteční příští úterý na stadionu SSK Vítkovice.

Kromě uhrazení nákladů inkasují hvězdy startovné, jehož výši organizátoři tají. Při premiéře na Zlaté tretře 2002 se však v souvislosti s pětinásobnou olympijskou medailistkou ze Sydney 2000 Marion Jonesovou skloňovala suma 80 000 dolarů.

Vyplácení startovného přitom jednoznačné pravidla nemá - organizátoři Zlaté tretry 2004 jako základní podmínku stanovili získanou medaili z mistrovství světa. Takových atletů je v aktuální startovní listině ostravského mítinku momentálně pětatřicet, každý z nich je však posuzován osobitě. Startovné nepobírá třeba oštěpař Jan Železný jako ambasador mítinku.

V rozpočtu největšího atletického mítinku v České republice letos, Zlaté tretry (cca 1 150 000 eur) je přitom na startovné všech atletů vyhrazena přibližně pětina celkové sumy. Ani sportovci, kteří startovné od organizátorů neinkasují, však nemusí odjet z Ostravy naprázdno.

Každá z osmnácti disciplín mítinku je začleněna do jedné ze tří kategorií, které mají dle regulí IAAF určené prémie za umístění. Statut ostravského mítinku, kategorie Super Grand Prix, garantuje například vítězům nejlépe hodnocených tzv. premium disciplín 10 000 eur. O tuhle sumu mohou být po úterý bohatší mezi muži nejlepší z běhu na 200 m, 10 000 m, 400 m překážek a u žen běh na 100 m, 400 m, 800 m a ve skoku do výšky.

Konečný účet však stále ještě není hotov.

Etiopan Kenenisa Bekele může mít po ostravském mítinku na svém účtu ještě výrazně větší příjem. Na start Memoriálu Emila Zátopka se postaví s jednoznačným cílem – zlepšit světový rekord svého krajana Haile Gebrselassieho v běhu na 10 000 m (26:22,75 min). V případě úspěchu mu organizátoři vyplatí prémii 50 000 dolarů.

"Prémie jsou vypsané také pro ostatní disciplíny," říká manažer mítinku Alfons Juck. Každý světový rekord však neznamená automaticky obohacení o padesát tisíc dolarů.

"Výše prémií závisí na organizátorech. Určuje se podle atraktivnosti disciplíny i podle toho toho, jak vysoké prémie vypisují organizátoři jiných mítinků," vysvětlil Juck Přesné sumy zveřejnit nechtěl. "Manažeři je však dobře znají," dodal.

Třeba Běloruska Alesija Turovová zinkasovala za historické maximum v běhu na 3000 m překážek v roce 2002 několikrát nižší sumu než je letos připravena pro Bekeleho. "S atletkou jsme se tehdy domluvili, že tuhle částku zveřejňovat nebudeme," vysvětlil Juck.

Bez ohledu na to, jestli Bekele a ostatní atleti v Ostravě uspějí, je jasné, že odměny si okamžitě po mítinku domů neodvezou. "Je běžnou praxí, že jim prize money budou vyplaceny až poté, co budou známé výsledky všech dopingových testů," zdůraznil Alfons Juck.

Na Zlaté tretře bude letos provedeno dvanáct dopingových testů, z nichž tři budou na EPO. Zajímavostí je, že na EPO, jsou testováni pouze atleti na běžeckých tratích delších než 400 m, testy na krevní doping se netýkají sprinterů, skokanů ani vrhačů.

iDNES - Martina Žitnáková

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě