Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Běžkyně drží rekord už téměř 21 let

5.6.2004 | 13:27

Zapadaný pořádnou vrstvou prachu je český rekord Anny Šulcové, rozené Flíčkové, v běhu na 400 metrů překážek. Její čas 56,18 vteřiny z 24. července 1983 dosud žádná česká atletka nepřekonala. „Proč? Nevím, fakt nevím,“ usmívá se Anna Šulcová, bývalá atletka SSK Vítkovice.

„My jsme tenkrát šly do atletiky naplno, makaly jsme. Dnes holky většinou, když je sport začne bolet, jdou pryč, nevydrží u něho.“

Anna Šulcová u atletiky zůstává stále. Trénuje vítkovické žactvo a učí na Sportovním gymnáziu v Ostravě-Zábřehu. Jako rozhodčí nebude chybět ani při úterní Zlaté tretře na Městském stadionu v Ostravě.

A k tomu si stále užívá, už téměř jednadvacet let, svého rekordu. „No, loni to už vypadalo, že se rekord otřese, ale skončilo to tím, že holky běžely jeden kvalitní běh, ale nebyly schopné zvládnout dva za sebou, což je důležité umět,“ podotkla Anna Šulcová.

„Výkony nejsou na takové úrovni jako dříve, i když děvčat, která běhají 400 metrů překážek, je dost.“

Vidí někoho, kdo by v nejbližší době mohl její rekord v Česku ohrozit? „Viděla bych, ale ona o tom nechce slyšet,“ říká tajemně Anna Šulcová.

A dodává překvapivé jméno: „Denisa Ščerbová.“ To je nadějná česká dálkařka. „Věřím, že si čtyřstovku jednou vyzkouší, ale zatím se tomu tvrdě brání,“ usmívá se běžecká rekordmanka. „Mluvila jsem i s jejím trenérem, byla by dobrý typ. Má na to předpoklady.“

Na letošní Tretře si Anna Šulcová vychutná i současnou světovou rekordmanku v běhu na 400 metrů překážek Rusku Julii Pečonkinovou, která loni v srpnu dosáhla času 52,34 vteřiny.

Soupeřkou Pečonkinové bude Rumunka Ionela Tirleaová, která loni vytvořila rekord mítinku časem 53.87 vteřiny.

Rekord Anny Šulcové je na světě už bezmála 21 let, ale ještě starší jsou čtyři historicky nejlepší české výkony atletek. Dva drží Jarmila Kratochvílová v běhu na 100 (11,09) a 200 metrů (21,97) z června 1981, štafeta na 4 x 100 metrů má svůj čas 42,98 vteřiny ze srpna 1982 a dálce stále vévodí Jarmila Strejčková-Nygrýnová skokem 689 centimetrů ze září 1982.

iDNES - Jiří Seidl

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě