Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Trammel se podepisoval a nakupoval, Sanchez ztratil zavazadlo

6.6.2004 | 11:25

Stříbrný překážkář z olympijských her v Sydney 2000 a mistrovství světa v Paříži 2003 Terrence Trammel v Ostravě nezahálí. Američan, který patří z hvězdám úterního mítinku IAAF Super Grand Prix Zlatá tretra 2004, absolvoval dnes autogramiádu v nákupním centru Futurum. Poté, co se padesát minut se trpělivě podepisoval a usmíval do fotoaparátů, mírně šokoval organizátory ostravského mítinku větou: „Nevadí vám, kdybych tady zůstal? Chci se trochu rozhlédnout.“

Nikomu to nevadilo, a tak se halový mistr světa v běhu na 60 m překážek z Lisabonu 2001 déle než hodinu rozhlížel po českých obchodech a nakupoval. Možná k tomu měl v Ostravě poslední příležitost. Dnes sice město vydatně kropily dešťové kapky, ale v příštích dnech by se počasí mělo umoudřit a Trammel společně s ostatními atlety bude moc trénovat na tartanu stadionu SSK Vítkovice. V úterý jej totiž čeká mimořádně nabitý běh na 110 m překážek. Ve startovní listině dvou rozběhů je dohromady pět Američanů: Duane Ross, Allen Johnson, Larry Wade, Terrence Trammell a Ron Bramlett.

Pro americké překážkáře tedy bude Ostrava jakýmsi „předkrmem“ před národní olympijskou kvalifikací. „Určitě to bude zajímavé. Moc nás těší, že organizátoři zvolili systém rozběhů a finále. Pro překážkáře je to vždycky dobré,“ pochvaloval si systém běhu Trammel. Letošní halovou sezonu vynechal a soustředí se na léto. Ostravský start je jeho čtvrtým v letošní sezoně, pak se představí v Eugene a na olympijské kvalifikaci. Její pravidla jsou jednoznačná – do Atén postoupí pouze tři nejrychlejší.

Dostat se do této kvóty chce i překážkář Allen Johnson, jenž dorazil na sever Moravy dnes odpoledne. „Let byl v pořádku. Abych se tady nenudil, jdu Torri ukázat stadion,“ usmíval se čtyřnásobný mistr světa, který si podvečer společně s mistryní světa v běhu na 100 m z Paříže 2003 Torri Edwardsovou obhlédl stadion, kde před dvěma lety skončil v běhu na 110 m překážek překvapivě druhý za Lotyšem Stanislavsem Olijarsem.

Večer dorazil do Ostravy i další hvězdný účastník Zlaté tretry 2004 Félix Sanchez. Reprezentant Dominikánské republiky, jenž v běhu na 400 m překážek neokusil trpkost prohry od června 2001, se sice po příjezdu usmíval, ale po dlouhém letu neměl ideální náladu. „Někde jsem ztratil část zavazadel,“ krčil rameny dvojnásobný mistr světa.

Mozambická půlkařka Maria Mutolová, která bude spolu s Allenem Johnsonem hostem nedělní tiskové konference na stadionu SSK Vítkovice (13.00 hod), žádný podobný problém naštěstí neřešila. „Všechno zatím klape. Snad se i počasí zlepší,“ přál si její manažer Heft Fund.

Nejenom zahraniční hvězdy si plní mediální „povinnosti“ – hostem nedělního pořadu ČRo Radiožurnál bude mílař Michal Šneberger a o Zlaté tretře 2004 a svých letošních cílech bude ve Studiu sport České televize mluvit čtvrtkař-překážkář Jiří Mužík.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě