Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Mutolová se těší na Formanovou

6.6.2004 | 15:24

Vlastní olympijské zlato ze Sydney 2000, tři tituly mistryně světa, šestkrát se stala světovou šampionkou v hale. Přezdívají jí expres z Maputa, dle jejího rodiště. V žebříčku nejlepších atletů světa patří Marii Mutolové jedna z předních příček. Mozambická půlkařka září také mezi hvězdami mítinku IAAF Super Grand Prix Zlatá tretra 2004.

„Ráda jsem se vrátila,“ řekla na dnešní tiskové konferenci jednatřicetiletá atletka. Změny, které ostravský mítink, provázely poslední dva roky si všimla okamžitě. „Hotel i stadion jsou jiné, nové. Hned jsem říkala manažerovi, že máte novou dráhu. Nechtěl mi věřit, ale přece to poznám,“ smála se držitelka milionového jackpotu Zlaté ligy z loňského roku.

V sobotu trénovala i navzdory dešti a chladu. „Mám svůj tréninkový plán a snažím se jej dodržovat. Tím, že bych si trénink přesunula o den, bych vůbec nic nevyřešila,“ dodala atletka, jež od června 2002 do konce loňské sezony vyhrála 33 běhů na 800 m v řadě!

Další dva triumfy přidala letos – venku vyhrála v Kingstonu a v Hengelu, kde zaběhla svůj nejlepší letošní čas 1:58,49 min. „Já v květnu nemám ve zvyku běhat, takže s 1:58 jsem skutečně spokojená. Doufám, že do začátku olympijských her v Aténách půjdu s formou jen nahoru. A časem dolů,“ dodala Maria Mutolová.

Její letošní cíl je jasný – obhájit v Aténách zlatou půlkařskou medaili ze Sydney 2000. Připouští však možnost, že zaútočí na „double“ 800 m + 1500 m. „Hlavní je pro mě běh na 800 m, na kterou se chci připravit na sto procent. Patnáctistovka je bonus. Pokud se po půlce budu cítit dobře, zkusila bych i delší trať,“ tvrdila. Definitivní rozhodnutí prý udělá v průběhu sezony. Při její třetím startu změří síly také s mistryní světa ze Sevilly 1999 Ludmilou Formanovou. „Jsem ráda, že bude konečně běhat. Je to dobrá atletka, ale měla smůlu na zranění. Jsem si však jistá, že se před domácím publikem bude chtít vytáhnout. Určitě by chtěla vyhrát, takže to může být zajímavý souboj,“ dodala Maria Mutolová.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě