Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Přetahují se o rekord. Která skočí pět metrů?

7.6.2004 | 10:11

Američanka a Ruska o rekordní metu. Pro Ostravu je přichystána lahůdka v ženské tyčce, souboj Jeleny Isinbajevové a Stacy Dragilaové. „Chci zpět světové rekordy,“ vyhlašuje Dragilaová, bývalá první dáma disciplíny. Jenže na špici tabulek ční Isinbajevová. 482 cm pod otevřeným nebem. 486 cm v hale. To jsou její maxima.

Dragilaová jí poslala varování před týdnem. Na mítinku v Palo Altu třikrát atakovala laťku ve výšce 483 cm. Pokaždé spadla. Přesto vytrvala. „Ještě jeden pokus, mimo soutěž,“ požádala organizátory. A napočtvrté uspěla!

Ani jedna není čistokrevnou tyčkařkou. Isinbajevová začínala u gymnastiky, získala titul žákovské mistryně oblasti v prostných. „Pak jsem přerostla na 170 cm a trenér sportovního gymnázia mě převelel do atletického klubu,“ vypráví.

Dragilaová holdovala víceboji. „Ale tyčka si mě našla,“ vzpomíná na jaro 1993. „Můj trenér Niels tehdy objevil na internetu, že ženy začínají v Evropě skákat o tyči.“

Jsou výraznými osobnostmi. Isinbajevová v průběhu závodu flirtuje s kameramany, poulí oči do objektivu, upravuje si cop. Dragilaová při rozhovoru divoce gestikuluje, aby dodala váhu svým slovům. „Pod tlakem podávám lepší výkony,“ říká.

Ruska ještě letos venku neskákala. Na halovém šampionátu v Budapešti excelovala. Zaútočí v Ostravě na vlastní rekord? „Všechno je možné,“ prohodí s úsměvem.

Dragilaová už ze sebe setřásla přechodový rok 2003, kdy si nerozuměla s technikou. Přestěhovala se z Idaha do Arizony, kouče Nielse po deseti letech vyměnila za Grega Hulla. „Nelituji ničeho. Cítila jsem, že potřebuji změnu,“ říká.

Velikánky ženské tyčky dělí takřka jedna generace. Rusce je 21 let, Američance 33.

Spojuje je však stejná touha: rekord! A ještě cosi. Obě oznamují: „Chci být první ženou na světě, která přeskočí pět metrů.“

iDNES - bb, tm

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě