Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Bekele potvrdil pokus o světový rekord

7.6.2004 | 19:04

Víte, kde se momentálně nachází nejdražší atletické klenoty světa? Na severu Moravy, zítra totiž Ostrava hostí 43. ročník mítinku Zlatá tretra, letos už druhým rokem v řadě zařazeném do kategorie IAAF Super Grand Prix Zlatá tretra 2004. Stadion je z 95 procent připraven, 10 000 vstupenek na stání už zmizelo v prodeji, k sezení se uvolnilo posledních 500 míst. Kdo zaváhá, má smůlu. Nejkvalitnější mítink v historii České republiky uvidí „pouze“ na televizní obrazovce. Ale i tak se bude na co dívat. „Předkrm“ nabídly hvězdy už na dnešní tiskové konferenci.

Jonesová chce skočit sedm metrů

„Když se dívám na startovní listinu, jsem si docela jistá, že na dobré umístění bude potřeba skočit minimálně 700 cm,“ přemýšlela největší hvězda Zlaté tretry, trojnásobná olympijská vítězka ze Sydney 2000 Marion Jonesová. „Chci vyhrát, takže věřím, že budu schopna skočit za sedm metrů.“

Na tiskovou konferenci přišla v doprovodu dvou statných bodyguardů usměvavá, ale na pár chvil se jí úsměv z tváře vytratil. Marion Jonesová však i na dotazy o dopingové aféře kolem laboratoře Balco, s níž také spolupracovala, odpovídala s klidným hlasem. „Určitě mi to neublížilo, vždyť mě mnoho mítinků včetně Ostravy kontaktovalo kvůli startům. Výjimkou jsou Oslo a Stockholm, které jsem odmítla už dříve,“ reagovala na prohlášení ředitele mítinku Zlaté ligy v Bergenu.

Překvapilo ji také prohlášení prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Rogga, že sportovní megastar jako ona by si měla pečlivěji vybírat spolupracovníky. Jonesová totiž v minulosti spolupracovala s trenérem Francisem, jenž vedl v minulosti dopingového hříšníka Bena Johnsona a byla klientkou firmy Balco. „Nikdy se mnou o tom nemluvil! U člověka v tak významné funkci považuji takové prohlášení za ignorantské,“ dodala rozmrzele.

Bekele chce rekord

„Jistěže znám Emila Zátopka z historie,“ ujistil české žurnalisty šestinásobný mistr světa v krosu Kenenisa Bekele. Etiopan, který před několika dny vytvořil v Hengelu světový rekord v běhu na 5000 m, dobře ví, že v úterý nastoupí k pokusu překonat světový rekrod na 10 000 m právě v Memoriálu Emila Zátopka. Připravoval se na něj v Adis Abebě.

„Obvykle tam trénuji, všechno tam znám. Ale před příjezdem do Ostravy jsem trénoval pouze lehce,“ řekl mistr světa z Paříže. „Požadavky“ na počasí má zvláštní – ani moc teplo, ani zima. Předpověď na úterý by se mu mohla líbit – vždyť meteorologové hlásí 22 až 25 stupňů, mezi devátou a desátou večer by se mohlo ochladit cca na 17 stupňů.

V pokusu o historický zápis mu navíc budou pomáhat dva „zajíci“. „Pokud udrží tempo do 5000 m, může se to povést,“ usmíval se spokojeně Kenenisa Bekele.

Sancheze zajímá zlato z Atén

Od roku 2001 sice neokusil Felix Sanchez trpkost prohry, ale nebojí se jí. „Pokaždé nastupuji na start s tím, že můžu prohrát. Obzvlášť teď na začátku sezony nikdy nevíte, co čekat. A kdybych letos na nějakém mítinku prohrál, nebudu nešťastný. Mám jediný cíl pro tuto sezonu – zlato z olympijských her v Aténách,“ přiznal dvojnásobný mistr světa v běhu na 400 m překážek.

Napodobit sérii Edwina Mosese, který neprohrál na své trati víc než deset let, nehodlá. „Není to možné,“ přiznal otevřeně vzhledem k nabité konkurenci nad plůtky. V Ostravě bude mít silného konkurenta v osobě Jiřího Mužíka. „Jsem si jistý, že se před domácími fanoušky bude chtít vytáhnout,“ řekl Sanchez. Mužík se čestnému kolu před zaplněným stadionem nebrání – loni, když skončil druhý právě za Sanchezem, si jej vychutnal.

Šahín se nepoznává

Možná ještě víc se z čestného kola těšil loni Stephen Cherono, nyní startující ve dresu Kataru jako Said Saif Šahín. Před rokem získal v Ostravě mimořádný skalp – v běhu na 5000 m zdolal mílařského krále Hichama El Guerrouje. „Něco takového jsem vůbec nečekal. Jednoduše jsem rozběhl závod co nejlépe a pak vyhrál. Byl jsem překvapený, kolik lidí mi gratulovalo,“ přiznal mistr světa z Paříže 2003.

Už ve francouzské metropoli startoval jako reprezentant Kataru. „Ale přiznávám, že dosud jsem si nezvykl na svoje nové jméno. Když jej někdy slyším v televizi nebo rádiu, ani si neuvědomuji, že se mluví o mě. Radši mám svoje vlastní jméno,“ kroutil hlavou Šahín.

Edwardsová ještě zlato nedostala

Nejenom mužské disciplíny budou v Ostravě zářit – v konkurenci 320 atletů, mezi nimiž je osm olympijských vítězů, deset mistrů světa z Paříže a devět světových rekordmanů bude mezi nejzářivější zcela jistě patřit nejlepší výškařka minulé sezony Hestrie Cloeteová. Před prvním závodem sezony nedokázala říct, jestli zaútočí na rekord mítinku 201 cm. „Ráda bych skočila víc než 200 cm až později, protože olympijské hry jsou až v srpnu. Uvidíme,“ dodala dvojnásobná mistryně světa.

Na rozdíl od ní vlastní Torri Edwardsová pouze jedno zlato ze světových šampionátů. Tedy pardon, ještě jej nemá. Na první příčku žebříčku se posunula pouze nedávno po diskvalifikaci Kelli Whiteové kvůli pozitivnímu dopingovému testu. „Já vlastně nevím, co teď bude dál. Doma mám stříbro, zlato ještě nedorazilo,“ smála se americká sprinterka na tiskové konferenci. S Whiteovou Paříž nikdy neprobírala a ani nehodlá. A faktem, že se po porodu vrací na dráhu Marion Jonesová se taky nenechá vyvést z míry. „Mám pro letošní rok jediný cíl – být první na světě. Když jej chci dosáhnout, musím zdolat všechny soupeřky, nejenom Marion Jonesovou,“ dodala.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě