Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Bekele si vodiče vybíral sám

8.6.2004 | 10:01

Ve volné, dlouhé košili vypadá drobný Kenenisa Bekele spíš jako student. Zdání klame, jedenadvacetiletý etiopský vytrvalec překonává soupeře i světové rekordy. To má dokázat i na Zlaté tretře v memoriálu Emila Zátopka. „Zátopek? Vím, co dokázal. Ale osobně jsem se ním nikdy nesetkal,“ pronesl Bekele. Rozesmál sál.

Když sportovní legenda před čtyřmi lety zemřela, bylo šestinásobnému mistru světa v krosu jen 18 let. Jenže právě tenhle mladík má přinést absolutní vrchol báječného atletického mítinku: světový rekord na 10 kilometrů.

Není to perná práce jen pro něj, ohánět se musí i manažeři. Aby se překonání maxima povedlo, musí pro hvězdu rozběhnout závod tempaři. A sehnat kvalitní „zajíce“ není snadná práce. „Nejde tolik o to, co zaběhnou, ale jak. Když závod rozběhnou nerovnoměrně, je zle,“ říká Alfonz Juck, manažer Zlaté tretry.

Navíc pro takové běžce jako Bekele je téměř nemožné sehnat dobrého tempaře. „Na takovou trať to rozhodně musí být vytrvalec,“ dodává Juck.

Bekele si vodiče pro závod vybral sám. Místo původních čtyř zvolil jen dva. „Stačí to,“ tvrdí Bekele.

„Má takovou formu, že to opravdu stačí. Druhou půlku závodu poběží sám,“ říká manažer Juck.

Pro ostravský závod si Bekele zvolil Keňana Martina Keina, běžce ze slavné rodiny, studenta americké univerzity. Etiopan Alemu Dagne je zase partnerem z jeho tréninkové skupiny. „To je výhoda. Manažer Hermens jim může dávat pokyny u plochy,“ vysvětluje Juck.

Být vodičem není žádné lukrativní zaměstnání. Přesto se tak živí mnozí běžci, kteří nepatří do úplné špičky. „Vodiči dostávají většinou míň než ostatní běžci,“ tvrdí Juck.

Manažeři jim nedoplácejí ani v případě, že se rekord povede. Bývá však zvykem, že jim část odměny dá hrdina závodu.

Být vodičem je umění. „Třeba Keino patří mezi špičkové pacemakery,“ říká Juck.

Jedním z vodičů pro vrcholný závod měl být původně i rekordmanův mladší bratr Tariku. „Je mladý. Potřebuje se zlepšit na pěti kilometrech,“ říká Bekele.

Z pěti sourozenců, tří chlapců a dvou dívek, právě on zatím vyčnívá. „Běhá jen můj mladší bratr, ostatní sourozenci se to učí,“ povídá.

iDNES - Barbora Žehanová

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě