Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Ostrava čeká na atletický rekord

8.6.2004 | 10:03

Marion Jonesová na tiskové konferenci v Ostravě zvyšuje hlas, když odmítá podezření z dopingu: „Jsem schopna odpřisáhnout, že i moje staré vzorky jsou čisté.“ Největší hvězda mítinku Zlatá tretra předtím přistála na letišti v Mošnově. Vše je připraveno k dnešnímu večeru hvězdné atletiky. Dočká se světového rekordu?

„Kdo ví, co předvedou tyčkařky,“ avizuje manažer Alfonz Juck souboj Isinbajevové a Dragilaové.

Mnohem víc se skloňuje jiné jméno: Kenenisa Bekele. Etiopský vytrvalec se prochází po chodbách hotelu Atom. Tu se zastaví u nástěnky, pak u výtahu. Nespěchá. Hovoří tiše lámanou angličtinou. „Když nebude horko ani zima, pak je všechno možné,“ špitne na téma rekord.

Meteorologové věští večerní teploty okolo 17 stupňů. Ideální! K dispozici dostane Bekele dva vodiče, krajana Dagneho a Keňana Keina. „To mi stačí,“ tvrdí.

Jonesová se představí v zářně obsazené soutěži dálkařek. Čeká ji dvojnásobná olympijská šampionka Drechslerová, „sedmimetrové“ ženy Kotovová a Mayová, ale také halová mistryně světa Lebeděvová.

Ruska měla původně nastoupit do trojskoku. „Pobolívá ji pata, proto nás požádala o změnu disciplíny,“ vysvětluje Juck. Jonesová věští: „Na vítězství bude potřeba minimálně sedm metrů.“ V Los Angeles dolétla s podporou větru na 713 cm.

V osmnácti hlavních disciplínách se představí 320 atletů. Na tribunu zbývaly včera poslední vstupenky.

Pro mnohé atlety bude Zlatá tretra prvním ostrým startem sezony. „Nevím, co od sebe mohu očekávat,“ přiznává Dominikánec Félix Sánchez. Odčervence 2001 na trati 400 m překážek neprohrál.

Nemá strach z Jiřího Mužíka? Sánchez vyplázne jazyk, usměje se: „Jirka je soutěživý kluk. Vždycky se bojím, že mohu prohrát.“

Smůla pronásleduje Ludmilu Formanovou. Půlkařka je opět zraněna, nenastoupí. Minulý týden si přetrhla vlákna na zadním stehenním svalu. „A já se tolik těšila, že si zase zaběhnu s Mutolaovou,“ lituje.

Jan Železný házet určitě bude. Možná naposledy v Česku. „Rád bych se dostal za devadesátku,“ přeje si oštěpař.

iDNES - Tomáš Macek

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě