Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Ostrava: klid před bouří

8.6.2004 | 16:42

Klid před bouří panuje v úterním odpoledni na vítkovickém stadionu v Ostravě. Pořadatelé 38. ročníku atletické Zlaté tretry jen doufají, že půjde výhradně o bouři atletickou. Jejich optimismus maličko mírní dusno a množící se černé obláčky na zatím stále prosluněné obloze. Atletickou galaparádu však ani případná nepřízeň počasí neohrozí.

Stejně tak lesku mítinku neubere ani neúčast dvou předem avizovaných hvězd - ruské tyčkařky Jeleny Isinbajevové a jamajského sprintera Usaina Bolta, majitele nejrychlejšího času v běhu na 200 m v této sezoně (19,93). Oba mají zdravotní problémy.

Právě očekávaný souboj světové rekormanky Isinbajevové s Američankou Stacy Dragilaovou měl být první ozdobou večera, tyč žen začíná už v předprogramu (18.30).

Zámořská tyčkařka je v čele letošních světových tabulek (470 cm) a netají se tím, že by opět ráda zaútočila na rekordní výkon. Ten jí ostatně v minulosti patřil mnohokrát. "Pokud budou v Ostravě optimální podmínky, nemusí být nový rekord utopií," nechala se slyšet ještě v době, kdy nevěděla o neúčasti své ruské rivalky.

Ve startovní listině chybí kvůli nemoci i novopečená olympionička Kateřina Baďurová, která se během minulého víkendu blýskla výkonem 440 cm.

Jestliže u ženské tyčky se v souvislosti se světovým rekordem používá slůvko "snad", běh mužů na 10 000 metrů by měl podle mnoha expertů skončit dalším rekordním zápisem Etiopana Kenenisi Bekeleho.

Nový král vytravaleckých tratí uzmul na nedávném mítinku svému slavnému krajanovi Haile Gebrselassiemu rekord na poloviční trati, a v Ostravě hodlá zaútočit také na jeho čas na "desítce" 26:22,75, který shodou okolností zaběhl v červnu 1998 rovněž v nizozemském Hengelu.

"Myslím, že by se to mohlo povést. Formu nemám nejhorší," říká skromně jednadvacetiletý Afričan. "Pokud bude závod dobře rozběhnut a vyloženě se nezhorší počasí, je Haileho čas překonatelný."

I když mu pořadatelé nabízeli hned čtyři "zajíce", Bekele vsadil na dva běžce. V úvodu by měl udávat tempo jednatřicetiletý Keňan Martin Keino, syn dvojnásobného olympijského vítěze Kipa Keina (na 1500 m v roce 1968 a na 3 km překážek v roce 1972).

Na metu 5 km by pak měl startovní pole dotáhnout třiadvacetiletý Bekeleho krajan Alemu Dagne. Zvládnout by to měl v čase 13:10 min. "Oba běžce dobře znám, věřím jim," tvrdí před ostravským závodem Bekele.

iDNES - rou

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě