Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Železný se chce určitě vrátit

14.6.2004 | 22:51

Oštěpař Jan Železný prohrál před domácím publikem po dlouhé době, přesto ze Zlaté tretry odcházel jako vítěz. Fanoušci, kteří vyprodali stadion, skandovali jeho jméno. Když odcházel ze sektoru oštěpařů, rozdával podpisy. "Ale pak jsem toho nechal, nechtěl jsem rušit desítku," řekl světový rekordman.

Za zády Železného překonával světové maximum na trati 10 kilometrů etiopský běžec Kenenisa Bekele. A publikum neustále bouřilo, povzbuzování se neslo ve vlnách.

"Tohle je nejlepší mítink na světě. Aspoň podle diváků. Takovou atmosféru těžko někde zažijete," řekl Železný. "Loni patřila Zlatá tretra k nejlépe hodnoceným na světě a myslím, že letos by to mohlo dopadnout ještě líp."

Trojnásobný olympijský vítěz však ztratil neporazitelnost na mítinku, kde ho fanoušci milují. Nejlepším výkonem roku jej předstihl Rus Ivanov. Železný hodil 86,12 metru, Ivanov 87,73. "Není to špatný výkon. Spíš mě mrzí způsob, jakým jsem házel," řekl trojnásobný mistr světa. "Ani nevím, jestli jsem tu někdy předtím prohrál. Ale druhé místo není špatné. Jen by mě štvalo, kdyby se mi to stalo na olympiádě."

Limit pro účast v Aténách včera hladce překonal. "Ani mě nenapadlo, že bych to nezvládl. "Po prvním, nevyvedeném mítinku v Dauhá se zlepšil téměř o deset metrů. "To bych musel být hodně dobrý, abych se stejně zlepšil znovu."

Před českým publikem se Železný ukázal v sezoně poprvé a rovnou naposledy. Nebo už navždycky? Během olympiády proběhnou volby do Mezinárodního olympijské výboru, kam Železný kandiduje.

Oštěpař však zatím neřekl, zda po sezoně ukončí kariéru. "Jestli jsem tu házel naposledy? To jsem nikdy neřekl. Určitě se sem vrátím. I kdybych tu měl hodit jen jeden propagační hod, sedmdesát metrů," prohlásil Železný.

"A pak bych všem koupil pivo. I když to by se prodražilo, když se sem vejde dvacet tisíc lidí. Ale sponzor by se asi našel."

iDNES - bb

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě