Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Ostravští organizátoři myslí i na Zlatou ligu

14.6.2004 | 22:53

Sedm let žádný atletický mítink světa nic podobného neviděl. Naposledy v roce 1997 padly dva světové rekordy na Memoriálu Iva van Dammeho v bězích na 5000 a 10 000 m. Letos se podobný kousek vyvedl v Ostravě. Na mítinku IAAF Super Grand Prix Zlatá tretra byly utvořeny dvě historické maxima na venkovním stadionu.

O vrcholy večera se postarali ve skoku o tyči žen výkonem 483 cm Stacy Dragilaové a v běhu na 10 000 m mužů Kenenisu Bekele (26:20,31 min).

Jak se ukázalo, pouze jeden z nich bude označen jako světový rekord. „Můžu na sto procent potvrdit, že světovým rekordem ve skoku o tyči je výkon Jeleny Isinbajevové,“ potvrdil mluvčí IAAF Nick Davis. „Výkon Dragilaové je nejlepším venkovním výkonem.“

Organizátoři přitom skutečně maximálně usilovali o světový rekord - už v okamžiku, kdy zájem o start na mítinku projevila Isinbajevová. Od ní se původně očekával útok na světový rekord. Ruska však odřekla a ve vynikající formě přijela Dragilaová. Organizátoři dokonce koupili dvě nové laťky a nechali dovézt doskočiště, které vyhovuje nejnovějším pravidlům.

„Instalovali jsme jej v den závodu a Stacy Dragilaová zkontrolovala, jestli je v pořádku. Chtěli jsme si být jisti, že jsme udělali pro rekord všechno,“ dodal Juck.

Sumář atletického galapředstavení z Ostravy stejně zní mimořádně - jeden světový rekord, jeden nejlepší venkovní výkon historie, pět dalších rekordů mítinku, pět výkonů roka a 84 983 bodů dle bodovacích tabulek IAAF, na základě kterých byla Zlatá tretra vyhlášena loni pátým nejlepším mítinkem světa.

Letošním zlatým hřebem byl famózní světový rekord Kenenisy Bekeleho v běhu na 10 000 m - 26:20,31 min. „Manažer etiopského vytrvalce Jos Hermens však přiznal, že to bylo těžší, než původně předpokládali,“ konstatoval Juck. Aby ne, vždyť Bekelemu pomáhali „zajíci“ pouze do čtvrtého kilometru, zbytek závodu si tempo určoval sám podle rad Hermense stojícího u dráhy. Dnes už ex-rekordman Haile Gebrselassie při svém světovém rekordu využil služeb “zajíců“ o dva kilometry déle...

„Dva světové rekordy při jednom mítinku ve východní Evropě na začátku sezony je fenomenální záležitost,“ pochvaloval si ředitel mítinku Tomáš Petera, když ještě nebyla „rozlousknutá“ kauza Dragilaová.

Po dvou letech „pobytu“ Zlaté tretry v kategorii IAAF Super Grand Prix dokonce organizátoři Zlaté tretry pokukují po možnosti získat statut Zlaté ligy. Kontrakt IAAF se současnými organizátory lukrativního seriálu totiž vyprší v roce 2005. Pak by mělo dojít k reorganizaci.

„Znova se otevře otázka pořadatelů Zlaté ligy a jejich počtu. Existuje teoretická varianta spojení Super Grand Prix mítinků a Zlaté ligy. Pokud udržíme standard, budeme adepti. Samozřejmě pokud budeme mít prostředky, vždyť Zlatá liga je minimálně o dvojnásobném rozpočtu,“ netajil Petera. IAAF si už mezi mítinky Super Grand Prix vybrala čtyři, které průběžně sleduje: Ostravu, Londýn, Stockholm, Lausanne.

Nejenom finance budou hrát důležitou roli. Rekonstrukci potřebuje stadion. V současnosti probíhá její druhá fáze - za několik dnů začne stavba tartanové dráhy na rozcvičovacím hřišti, jehož plochu pokryje umělá tráva. Třetí etapa by měla zahrnovat rozšíření tribun a případné zastřešení.

„Umím si představit, že kapacitu zvedneme o deset až patnáct tisíc a stadion bude na mítinku plný,“ věří ředitel mítinku. Pro příští rok má sestavování startovní listiny jediný cíl: dovézt na sever Moravy „slušný“ počet olympijských vítězů.

iDNES - Martina Žitnáková

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě