Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Skok Dragilaové jako rekord uznán nebyl

14.6.2004 | 22:55

Krátká byla radost americké tyčkařky Stacy Dragilaové z vytvoření nového světového rekordu. Na úterní Zlaté tretře v Ostravě skočila 4,83 metru, což je sice nejlepší výkon pod širým nebem, ale jak se dnes ukázalo, na rekord je to málo. Podle pravidel z roku 1997 se světová maxima počítají dohromady z mítinků venku i v hale.

Světový rekord tak stále drží Jelena Isinbajevová z Ruska, která na halovém šampionátu letos v březnu skočila 486 centimetrů.

V úterý večer slavil zaplněný stadion SSK Vítkovice výkon Američanky jako světový rekord, Dragilaové k němu osobně gratuloval i prezident IAAF Lamine Diack, technický komisař mítinku žádnou připomínku k označení "světový rekord" nevznesl...

Tak o výsledku včera informovaly i přední světové agentury. Až dnes zpráva BBC upozornila na rozpor.

Za všechno může výklad pravidla soutěží IAAF číslo 260, 18a. "Světový rekord musí být dosažen na tzv. „athletics facility“ – atletickém zařízení, jež jsou definovaná v pravidlu soutěží IAAF číslo 140 venku nebo v hale," říká se v něm. Bod 140 definuje podmínky, co patří pod atletická zařízení – stadiony, haly, doskočiště – s přesně vymezenými technickými parametry.

"Můžu na sto procent potvrdit, že světovým rekordem ve skoku o tyči je výkon Jeleny Isinbajevové. Výkon Dragilaové je historicky nejlepším venkovním výkonem," potvrdil dnes mluvčí IAAF Nick Davies.

Tak o výkonu píší i oficiální stránky IAAF. Ve statistické sekci je už zanesen včerejší světový rekord Kenenisy Bekeleho, ale americká tyčkařka zde vylepšila pouze kontinentální rekord.

Podle pravidla, které vstoupilo v platnost v roce 1997, je platným světovým rekordem výkon Jeleny Isinbajevové z letošního halového mistrovství světa v Budapešti 486 cm.

"Světový rekord je označení pro absolutní výkon – venku nebo v hale. Halový světový rekord je ´podkategorie´, ale rekord z haly může být i absolutním," vysvětlil manažer mítinku Alfonz Juck, který výklad pravidla o jedné nenápadné větě konzultoval dnes s Benoitem Larnetem, jenž má na IAAF na starost sekci rekordů.

"V každém případě pošleme na IAAF žádost o uznání světového rekordu, necháme prozkoumat dopingový vzorek Stacy Dragilové a budeme čekat na odpověď," vysvětlil další postup Juck.

"A přidáme fotografie Dragilaové se Sergejem Bubkou a Lamine Diackem," dodal mluvčí společnosti Česká sportovní Karel Tejkal. Krátce poté, co Stacy Dragilaová skočila 483 cm jí v Ostravě osobně gratulovali úřadující světový rekordman ve skoku o tyči a samotný prezident IAAF...

Uvedené pravidlo přijala IAAF v roce 1997 – paradoxně kvůli centimetrovému zlepšování světových rekordů právě v tyčkařských sektorech. A poprvé od uvedeného data se řeší sporná situace v Ostravě!

Pohled do tabulek světových rekordů je v současném období „zajímavý“: ženský světový rekord patří Jeleně Isinbajevové díky výkonu z Budapešti 486 cm, který je automaticky halovým světovým rekordem. Mužský světový rekord drží Sergej Bubka výkonem 614 cm. Halové historické maximum, také v podání ukrajinského tyčkaře, je 615 cm. Jenže oba výkony skočil Bubka před rokem 1997...

"Požádáme Sergeje Bubku o konzultaci," přiznal Juck. "Tohle pravidlo prakticky diskriminuje rekordy, dosažené na stadionu pod holým nebem, kde jsou náročnější podmínky," dodal. Sám Bubka před odletem z Prahy přiznal, že uvedené pravidlo "nemá logiku".

Jestli organizátoři vyplatí Stacy Dragilaové prémii 20 000 dolarů, není momentálně jasné. "Musíme počkat, jak se všechno vyvine. Stejně bychom s tím čekali do výsledku dopingového testu," dodal Alfonz Juck.

V řadách organizátorů Zlaté tretry pak panuje mírné rozčarování. Ve snaze o překonání světového rekordu koupili v Ostravě dvě nové laťky a nechali dovést doskočiště, které vyhovuje nejnovějším pravidlům. "Instalovali jsme jej v den závodu a Stacy Dragilaová zkontrolovala, jestli je všechno v pořádku. Chtěli jsme si být jisti, že jsme udělali pro rekord všechno," dodal Juck.

IAAF však výkon Stacy Dragilaové označuje za nejlepší venkovní výkon historie...

iDNES - Martina Žitnáková, růž

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě