Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

K rekordu pomáhal také manažer

14.6.2004 | 22:58

Vyprodaný vítkovický stadion burácel, když se Kenenisu Bekele v ohromném tempu blížil do cíle běhu na 10 kilometrů. Světový rekord, vytoužená tečka za mítinkem Zlatá tretra, se zdařil.Osm dní poté, co sebral krajanu Gebrselassiemu rekord na 5000 metrů, jej vymazal z tabulek i na dvojnásobné trati.

„Dva rekordy za osm dní? Ano, věřil jsem, že je to možné,“ řekl.

Poslední čtyřsetmetrový okruh musel etiopský vytrvalec zvládnout za 57 vteřin, aby posunul hranici nejlepšího času historie.

Závod pro něj rozbíhali dva vodiči. „Měli jsme přesný rozpis na každé kolo. Pokud čas nepadal o deset vteřin, bylo to dobré,“ řekl manažer mítinku Alfonz Juck.První tři kilometry dělal tempo Keňan Martin Keino.

„Ten svou práci odvedl dobře.“ řekl Juck.Bekeleho tréninkový partner Alemu Dagne se měl starat o rychlost do poloviny závodu. Jenže od čtvrtého kilometru se už Bekele musel na špici držet sám.

K rekordu mu pomáhal i jeho manažer Hermens. Postával u cílové rovinky a povzbuzoval. „Jeho obličej zná. Když mu řekne, aby přidal, tak to Bekele udělá,“ tvrdí Juck. „Běžec nestíhá sledovat tabulku s mezičasy.“ Rekord málem ohrozili i rozhodčí, kteří Hermense vyháněli.

Bekele si pro rekord doběhl se špatným číslem. Na hrudi měl jmenovku svého bratra Tarika. „Ten mu původně měl dělat vodiče, tak jsme si řekli, že s ním poběží na prsou,“ vtipkoval mluvčí mítinku Karel Tejkal. „Ne, je nám to líto. Stane se, že se splete písmenko.“

Bekele ve středu ráno odletěl do anglického Gatesheadu, kde bude zanedlouho startovat, už jako dvojnásobný světový rekordman. „Možná to bude nejdražší atlet světa,“ říká manažer Juck.

Přesto asi nebude poutat takovou pozornost jako třeba Marion Jonesová nebo Hicham El Gouerrouj.„Aby se dal marketingově využít, musí se pořádně naučit anglicky,“ říká Tomáš Petera, ředitel Zlaté tretry.

iDNES - bb

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě