Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Premiéra pro Rudishu a rychlostní test Holuši

27.6.2017 | 14:20

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Zatímco Usain Bolt se v rámci letošního ročníku Zlaté tretry Ostrava loučí se svou kariérou a Mo Farah poběží svůj poslední závod na 10 kilometrů, Davida Rudishu čeká premiéra na netradiční trati 1000 metrů.

O premiéře na 1000 metrů

RUDISHA: Na 1000 metrů se opravdu těším. Jedním důvodem, proč jsem se rozhodl tuto trať zkusit, je to, že je hodně blízko mé hlavní trati 800m. Běhal jsem i 600m, ale to je spíš test na rychlost. Před nějakým časem, asi v roce 2012, jsem si chtěl 1000m zaběhnout právě tady v Ostravě. Bohužel to kvůli přípravě nevyšlo. Druhým důvodem je, že si myslím, že je to moje nejdelší trať, kterou jsem schopný zaběhnout opravdu rychle. 1500m už by bylo moc. Opravdu se těším a poběžím svoje maximum.

O taktice na zítřejším závodu

RUDISHA: Baví mě překonávat sám sebe, svoje limity. Někdy přemýšlím nad tím, jaké by to bylo vlastně běžet dál, než je mých klasických 800m. Nechci však běžet nějak bláznivě rychle. Nikdy jsem tuto trať neběžel. 800m bych chtěl běžet kolem 1:46, 1:47 a z toho potom zrychlovat do závěrečné dvoustovky, na které bude nejvíce záležet.

HOLUŠA: David má dobrý plán. Myslím si, že poběží opatrně, protože kilometr nikdy neběžel. Může to ale pro něj být vlastně výhoda. Ale je to hodně odlišná trať než 800 m, i když se to nezdá. Poslední dvoustovka je velmi zásadní. Je to podobné jako u 400 a 600 metrů – když jste rychlý na 400 metrů, ještě to neznamená, že budete rychlý i na 600 metrů. Na kilometru to platí dvojnásob. Troufám si říct, že na 1500m bych Davida porazil, ale na kilometru to bude velice těžký závod. Už jsme spolu běželi pár osmistovek a já jsem se vždycky díval z dálky na Davidova záda. Zítra mu chci být co nejblíž a hlavně si užít závod před plnou tribunou. Fanoušci nás určitě poženou. Letos se cítím opravdu výjimečně dobře a všechno, co je ve mně, tu zítra nechám. Myslím, že je velmi hratelný český rekord.

O vztahu k netradičním tratím

RUDISHA: Je to vždy takové zpestření. Není to moje hlavní disciplína, takže jsem víc uvolněný. Nefixuji se tolik na daný čas. Je na mě méně tlaku, takže se mi běží lépe a často jsou z toho ještě lepší časy. Je vždycky dobré si během sezony zkusit něco jiného a nového.

HOLUŠA: Na těchto tratích není na člověka takový tlak jako v hlavní disciplíně a můžete si to užít. Mám tyto disciplíny rád. Na Zlaté tretře je výhoda, že si právě tuto netradiční trať můžeme zaběhnout, ne jako na Diamantové lize. Pro mě jako mílaře je to dobrý rychlostní test. Když poběžím rychle, vím, že jsem dobře připravený.

 

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě