Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Vítězství v soutěži Stavba roku připomíná pamětní deska

27.6.2017 | 16:00

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Olympijští vítězové a mistři světa David Rudisha a Mo Farah byli vzácnými hosty při slavnostním odhalení pamětní desky, která bude připomínat vítězství v soutěži Stavba roku 2016. Rekonstrukce Městského stadionu ve Vítkovicích zaujala nejen odbornou porotu, ale také veřejnost a v posledním ročníku celorepublikové soutěže zvítězila ve dvou kategoriích.

Stadion, který byl původně dokončen těsně před druhou světovou válkou a po ní pak byl svědkem velikého množství skvělých sportovních výkonů, prošel kompletní rekonstrukcí v letech 2012 - 2015. "Někdy na konci roku 2010 jsme viděli první prezentaci návrhu rekonstrukce stadionu a od té doby uběhlo několik let naplněných snahou vytvořit dílo, na které bude moci být Ostrava pyšná. Jsem rád, že se to povedlo. Chtěl bych poděkovat všem, kdo se na rekonstrukci podíleli, od projektantů až po zhotovitele," řekl při odhalení pamětní desky bývalý náměstek primátora Statutárního města Ostravy Martin Štěpánek, během jehož působení ve funkci rekonstrukce probíhala.

Současný náměstek Vladimír Cigánek následně připomněl, že za pamětní deskou je schovaná kovová schránka. "Jsou v ní uloženy dokumenty, fotografie z průběhu stavby a rovněž například časopis ostravské radnice, který shrnul výsledky soutěže Stavba roku. Chtěli bychom, aby byla schránka otevřena za padesát let u příležitosti výročí 800 let od první písemné zmínky o Ostravě."

Světový rekordman a olympijský vítěz v běhu na 800 metrů David Rudisha patří mezi několik světových atletů, kteří zažili atmosféru na stadionu před rekonstrukcí a po ní. "Je to nádherná stavba a obrovský zážitek běžet před plnými tribunami. Poprvé jsem v Ostravě startoval v roce 2008 a když jsem poprvé viděl stadion po rekonstrukci, nevěřil jsem svým očím. Je potřeba poděkovat všem, kdo se zasloužili o tuto stavbu, protože na právě takových krásných stadionech dokážeme podávat nejlepší výkony a připravovat se na vrcholné světové akce."

V průběhu slavnostního aktu prozradila přítomným zástupkyně vyhlašovatele soutěže Stavba roku Petra Miškejová jednu žhavou novinku. Nedaleká atletická hala, postoupila do druhého kola soutěže v letošním ročníku. Možná se tedy v Ostravě bude odhalovat další pamětní deska i příští rok.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě