Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Skvělý start: dva kladivářské rekordy mítinku

27.6.2017 | 20:13

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Polská kladivářská škola představila na mítinku Zlatá tretra Ostrava 2017 to nejlepší, co si atletický fanoušek dokáže představit. Úvodní dvě disciplíny 56. ročníku totiž ovládli Anita Wlodarczyková a Pawel Fajdek v nových rekordech mítinku.

Světová rekordmanka vynechala víkendový evropský šampionát družstev v Lille a do Ostravy přijela ve velké pohodě. Svůj devátý start na vrhačské louce Městského stadionu ve Vítkovicích proměnila v suverénní vítězství. Ve druhé sérii poslala kladivo do vzdálenosti 79,68 a vytvořila nový rekord mítinku. Ten pak navíc ve čtvrtém pokusu posunula ještě dál a diváci jejích 79,72 ocenili bouřlivým potleskem. Celkem čtyřikrát přehodila hranici devětasedmdesáti metrů a rozdávala úsměvy na všechny strany. "Je to asi můj nejlepší závod v kariéře. Překonat sedmdesát devět metrů hned čtyřikrát, to se hned tak nevidí. Jsem moc spokojena, i když jsem doufala, že mohu atakovat osmdesátku. Tak možná příští rok, kdy tady ráda přijedu na desátý závod," řekla po vítězství. Přiznala, že začátek závodu byl pro ni jako vždy hodně emotivní. Je pořádán jako Memoriál Kamily Skolimowské, což byla velká kamarádka Anity Wlodarczykové. "Vždycky, když jdu poprvé kolem její fotky, pracují moje emoce naplno, stále používám její rukavici a právě tady v Ostravě na ni hodně vzpomínám. I to je jeden z důvodů, proč tady tak ráda závodním," dodala.

Wlodarczyková druhou v pořadí Číňanku Wang Zheng porazila o tři a půl metrů, ovšem i tak byla čínská kladivářka velmi spokojená. Výkonem 76,25 si vytvořila nový osobní rekord. Třetí skončila výkonem 74,25 Hanna Skydanová z Ázerbajdžánu. Česká reprezentantka Kateřina Šafránková obsadila výkonem 69,71 sedmou příčku, Tereza Králová byla výkonem 65,74 devátá.

Jen několik desítek minut po rekordním pokusu polské rekordmanky se do kladiva pořádně opřel také Pawel Fajdek. Dvojnásobný mistr světa šokoval svým výkonem všechny soupeře a rozjásal početnou skupinu polských fanoušků. Jeho kladivo dolétlo do vzdálenosti 83,44, což je nejen nový rekord mítinku, ale také nejlepší světový výkon tohoto roku. "Přijel jsem z mistrovství Evropy družstev dost unavený a rozhodl jsem se, že risknu hned první pokus. Dal jsem do něj úplně všechno a je z toho můj třetí nejlepší výkon kariéry," komentoval vstup do soutěže. V tu chvíli bylo jasné, že o vítězství ho soupeři jen těžko připraví. "Myslel jsem, že bych mohl ještě několik centimetrů přidat a atakovat polský rekord, ale už jsem asi riskoval moc. Ještě jeden pokus dolétl za osmdesát metrů, ale nebylo to ono."

Jediný, kdo kromě Fajdeka v soutěži magickou osmdesátimetrovou hranici překonal, byl jeho reprezentační kolega Wojciech Nowicki. Výkonem 80,31 si vytvořil nový osobní rekord a ze závodu si odnesl cenu za druhé místo. Třetí skončil výkonem 78,85 v šesté sérii maďarský mladík Bence Halász. Nechal za sebou olympijského vítěze z Ria Dilshoda Narazova z Kyrgyzstánu i zlatého z olympiády v Londýně Maďara Krisztiána Parse.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě