Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Přehled mítinku - 56. Zlatá tretra Ostrava

28.6.2017 | 09:03

Na jaké disciplíny se letos můžete na 56. Zlaté tretře v Ostravě těšit? Kdo jsou favorité a jaké rekordy bychom letos mohli vidět? Podívejte se na přehled mítinku a favority  jednotlivých disciplín.

USAIN BOLT NAPOSLED!
Absolutním vrcholem 56. Zlaté tretry bude rozlučkový start nejvýraznější osobnosti světové atletiky Usaina Bolta na 100 m.

FARAH NA 10 KM
Nejlepší vytrvalec posledních let Mo Farah poběží svou poslední mítinkovou desítku kariéry. Od roku 2018 přechází výlučně na cestní běhy. Snaha o světový výkon roku.

VAN NIEKERKŮV PLÁN PŘEKONAt BOLTA
Senzace z Ria a světový rekordman Wayde Van Niekerk se vrací do Ostravy, aby atakoval Boltův rekord mítinku 30.97 na 300 m.

RUDISHŮV DEBUT
Světový rekordman a dvojnásobný olympijský vítěz na 800 m David Rudisha nabídne svůj první start v běhu na 1000 m. Holuša a Sasínek myslí na český rekord.

ČESKO-NĚMECKO V OŠTĚPU
Inovativní koncept oštěpařského klání jako duel čtyř domácích a čtyř německých oštěpařů, v čele s olympijským vítězem Thomasem Röhlerem a vítězem DL Jakubem Vadlejchem. Kapitány týmů budou olympijský vítěz 1972 Klaus Wolfermann a světový rekordman Jan Železný.

TAMBERIHO NÁVRAT
Tématem výšky je emotivní návrat Gianmarca Tamberiho ve výškařském sektoru po dvou operacích. Tabulkovým favoritem Bulhar Ivanov s 230 minulý víkend. Na poslední chvíli pro zranění achilovky vypadl olympijský vítěz Drouin.

DUTKIEWICZOVÁ NEZDOLANÁ
Z evropského pohledu na 100 m překážek je jasnou jedničkou Němka Pamela Dutkiewiczová s 12.61 jako nejlepším výkonem sezóny této Evropanky. Vyhrála všechny své dosavadní starty sezóny.

AFRICKÝ POKUS O REKORD
Etiopanka Gudaf Tsegayová a Maročanka Rababe Arafiová mají osobní rekordy po 4:02. Organizátoři i s pomocí vodiček připravili pokus o překonání rekordu mítinku 4:03.74 z roku 2004. Jsou připravené dvě vodičky na příslušné tempo. Na limit na MS myslí Kristina Mäki a domácí Simona Vrzalová.

FAVORITKA Z POBŘEŽÍ SLONOVINY
Marie Josee Ta Lou z Pobřeží Slonoviny jako finalistka OH a MS je hlavní favoritkou Slaninova memoriálu na 200 m. V Riu byla dvakrát čtvrtá. Zajímavostí je start čtyř domácích sprinterek, která bude nejlepší?

OTEVŘENÉ PREKÁŽKY
Debut v sezóně Petra Svobody, ale i otevřená situace v souvislosti s vítězstvím jsou hlavní témata. Jihoafričan Alkana je kontinentální rekordman, Darien zaběhl přednedávnem 13.20, Trajkovič vyhrál ME družstev za 13.31. I Baji a Czykier se v této sezóně zlepšili.

TAYLOR NA REKORD
Olympijský vítěz Christian Taylor nedá na Ostravu dopustit od MS do 17 let, když tady zaznamenal své první mezinárodní triumfy. Teď přichází s ambicí vylepšit vlastní rekord mítinku 17.52 z deštivého ročníku 2015.

KIPRUTO SA VRACÍ
Olympijský vítěz Conseslus Kipruto se vrací jako světová jednička, aktuální i loňská. Měl by se pokusit o překonání rekordu mítinku Koeche 8:02.55 z roku 2011.

STANĚK PROTI POLÁKŮM
Český rekordman a lídr evropských tabulek roku Tomáš Staněk má proti sobě silnou konkurenci, ale organizátoři věří, že by mohl atakovat rekord mítinku 21.77.

SIDOROVOVÁ O NEZÁVISLÝ TRIUMF
Ruská mistryně Evropy 2014 Anželika Sidorovová přichází jako nezávislá závodnice s nejlepším letošním výkonem 475 cm. Ale je tam i čerstvá jihoamerická šampionka Peinadová, kanadská rekordmanka Newmanová a další kvalitní Ruska Mulinová. Nechybí kompletní česká špička s tabulkově nejlepší Maláčovou, obhájkyně prvenství Ptáčníkovou a juniorským talentem Švábikovou.

VKAZY ORGANIZÁTORŮ PRO DIVÁKY

Společně připravíme Boltovi nezapomenutelnou rozlučku. Vydržme proto až do absolutního konce. A přijďte dostatečně včas, při vstupech budou kontroly.
Ve středu 28. 6. začínají některé hlavní disciplíny už před 17 h, těšíme se, že už i v tomto čase vytvoří diváci bouřlivé prostředí.

 

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě