Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Světový rekord Van Niekerka, devátá trofej pro Bolta

28.6.2017 | 23:04

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

56. ročník Zlaté tretry Ostrava se neodehrál pouze v duchu loučení se s Usainem Boltem. Diváci byli svědky mnoha vynikajících výkonů včetně prolomení světového rekordu, tří národních rekordů a pěti rekordů mítinku.

Hlavní program letošní 56. Zlaté tretry Ostrava odstartoval závodem tyčkařek a výškařů.

Favoritkou soutěže tyčkařek byla Anzhelika Sidorová, ruská atletka závodící pod neutrální vlajkou, která tyčkařský sektor nakonec ovládla skokem 470 cm. „Je to nádherný dárek k mým dnešním narozeninám,“ usmívala se Sidorová. Podotkla však, že soutěž byla hodně dlouhá, jelikož ji přerušil zahajovací ceremoniál. „Bála jsem se, že tu výšku neskočím a skončím druhá,“ přiznala. O vítězství ji však už nikdo nepřipravil. Mezi českými závodnicemi si nejlépe vedla pátá Romana Maláčová (450 cm), loňská vítězka mítinku Jiřina Ptáčníková skončila šestá.

Pouhý centimetr od vyrovnání rekordu mítinku byl polský výškař Sylwester Bednarek, který přiznal, že jej ještě před pár dny trápil zádový sval. „Proto mě výsledek velmi mile překvapil. Vyrovnal jsem si osobák a atakoval rekord mítinku. Dobře se mi skákalo před tak skvělým publikem,“ chválil diváky Bednarek. Český reprezentant Jaroslav Bába se nakonec musel spokojit s 220 cm a v soutěži skončil desátý.

Koulařské klání mělo na letošním ročníku hlavního favorita Tomáše Staňka, který vede evropské tabulky roku výkonem 22.01 m. Rekord mítinku Američana Reese Hoffa 21.77 m z roku 2007 se otřásal v základech, nakonec však odolal – Staňkův nejdelší hod měřil 21.63 m. „Vítězství na Zlaté tretře si vážím snad stejně jako mé stříbrné medaile z halového mistrovství Evropy. Ta křišťálová trofej ve tvaru tretry je totiž fenomenální,“ pochvaloval si vítězství Staněk. „Škoda, že nevyšel ten třetí pokus, věřím, že bych jinak vylepšil rekord mítinku,“ dodal.

Parádních výkonů dosáhli běžci na netradiční trati 300 metrů. Olympijský vítěz Wayde Van Niekerk potvrdil v Ostravě svou skvělou formu a fantastickým časem 30.81 smazal nejen dosavadní rekord mítinku Usaina Bolta, ale vytvořil také nový světový rekord. „Jsem moc vděčný za to, že jsem dokázal překonat světový rekord. Děkuji všem lidem tady v Ostravě za tak skvělý mítink. Jsem poctěn, že jsem se mohl malým dílem zapsat do historie,“ řekl dojatě Van Niekerk.

Nejlepší Čech v závodě Pavel Maslák doběhl čtvrtý a výkonem 31.80 vylepšil národní rekord. „Bylo to poprvé v kariéře, kdy jsem běžel závod, ve kterém padl světový rekord. Je skvělé, že ostravští fanoušci viděli tak skvělého atleta, jakým je Wayde Van Niekerk. Ale pro mě má tento běh velkou cenu tím, že jsem překonal český rekord,“ radoval se Maslák. Nezbývá než dodat, že si všichni závodníci na této trati vylepšili svá osobní maxima.

Další napínavá podívaná se uskutečnila v sektoru oštěpařů, kde se poprvé odehrál souboj týmů Česko versus Německo. Česká reprezentace nastoupila pod vedením světového rekordmana Jana Železného a německý výběr vedl Klaus Wolfermann. Soutěži nakonec dominoval Thomas Röhler, který jako jediný poslal svůj oštěp hned dvakrát za devadesátimetrovou hranici (91.53 m).

„Byl to opravdu pěkný závod. Já jsem se cítil už od rána dobře a pak sebevědomě během rozcvičení. Počasí bylo taky ideální, takže jsem si věřil. Je super hodit dvakrát za 91 metrů,“ pochvaloval si výkon Röhler.

Nejlepší z Čechů Jakub Vadlejch si zapsal hod dlouhý 86.43 metru. Německý výběr nakonec zvítězil nad českým v celkovém součtu hodů 341.38 ku 331.94 metru.

„Byl to skvělý zážitek a pro diváky určitě hodně netradiční. Zkrátka vynikající nápad, i když jsme prohráli. Já jsem se svým výkonem spokojený, protože jsem šel čtyřikrát přes 85 metrů. Závod jsem si opravdu užil,“ komentoval soutěž Vadlejch.

O rekord mítinku mezi ženami se postarala Gudaf Tsegayová na trati 1500 metrů. „Rekord mítinku mi udělal radost. Bylo to hodně těžké v tak horkém počasí a čas 4:00,96 je, myslím si, za daných podmínek skvělý,“ ohodnotila svůj výkon vítězka.

Na kilometrové trati se premiérově představil dvojnásobný olympijský vítěz David Rudisha a všichni napjatě očekávali, jak se s tímto netradičním závodem vypořádá. Přestože velkou část závodu vedl, v posledních dvou stech metrech se před něj dostali hned tři závodníci. Vítězem kilometru se nakonec stal jeho krajan Nicholas Kipkoech (2:18.51), na druhém místě doběhl český reprezentant Jakub Holuša a třetí místo v osobním rekordu bral Filip Sasínek.

„Měl jsem dost sil až do konce. Běžel jsem takticky za Davidem Rudishou. Už jsme se spolu několikrát utkali, ale teď jsem ho poprvé porazil,“ pochvaloval si svůj nejlepší výkon sezóny keňský reprezentant.

Ani Jakub Holuša neskrýval nadšení. „Je super porazit tak skvělého atleta, jakým je David Rudisha. Zkusil jsem se zpočátku držet právě za ním, ale nešel moc rychle. Já jsem cítil spoustu sil, a tak jsem to rozběhl. Zaútočil jsem na poslední stovce, ale asi jsem měl začít dřív. Druhé místo je ale dobré, vždyť jsem porazil Rudishu,“ uzavřel s úsměvem Holuša.

Nejen Usain Bolt, ale také Mo Farah se v Ostravě loučil – naposledy v kariéře si zaběhl závod na 10 kilometrů. „Svůj poslední závod jsem si užil, přestože jsem doufal v trochu rychlejší čas, vítr mě však zpomalil. Před závodem jsem mluvil s jednou z mých dcer a ta mi přála hodně štěstí, tak jí přivezu mé startovní číslo ze závodu na památku,“ komentoval emotivní zážitek Farah.

Poslední prolomení rekordu mítinku se odehrálo v sektoru trojskokanů, a to díky dvojnásobnému olympijskému vítězi Christianu Taylorovi, který jej vylepšil na 17.57 metru. „Letos to byla zase skvělá party. Ostrava je úžasná, fanoušci elektrizující a dráha fenomenální. Chtěl jsem víc než rekord mítinku, ale i to je skvělé. Budu se sem vracet každý rok, pokud budu moct,“ slíbil Taylor. Závěr trojskoku se ovšem částečně překrýval se stovkou a pozornost se tak upnula k Usainu Boltovi. Taylora to ovšem nijak nerozhodilo. „Usain si zaslouží všechnu pozornost, protože je legenda a obrovskou měrou přispěl atletickému světu,“ uznal.

Samotný závěr mítinku pak patřil loučení se se sprinterskou legendou, o jejímž vítězství dnes nikdo nepochyboval. Dle očekávání prolétl Usain Bolt cílem jako první a rozloučil se tak s Ostravou tím nejlepším možným způsobem. Na jeho počest zazněla jamajská hymna, pořadatelé připravili ohňostroj i speciální choreografii diváků. Atletický fenomén pak téměř hodinu po skončení závodu obcházel celý stadion a rozdával stovky podpisů.

„Do Ostravy jsem jezdil moc rád. Zažil jsem tady zimu, zažil jsem déšť. Rozmarné počasí je to první, co se mi vybaví při vzpomínce na Ostravu. Ale také to byli skvělí fanoušci, kteří udělali z tohoto mítinku unikátní záležitost. Užil jsem si to i tentokrát. Měl jsem trochu problémy se zraněním, proto výsledný čas není úplně dobrý. Ale to není důležité, já jsem si závod moc užil.“

A diváci si moc užili Usaina Bolta.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě