Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Vítězslav Veselý si na Tretře převzal olympijský bronz

28.6.2017 | 12:50

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Po pěti letech se český oštěpař Vítězslav Veselý dočkal své první olympijské medaile. V Londýně 2012 byl jako lídr světových tabulek jedním z kandidátů na zlato. Nakonec mu medailové pozici unikly a dlouhou dobu se musel pasovat do role čtvrtého z olympijských her. Teď je všechno jinak a Veselý si v Ostravě převzal v průběhu otvíracího ceremoniálu Zlaté tretry bronz.

„Když jsem se loni v Riu dozvěděl, že se pořadí změnilo a budu mít medaili, tak to se mnou dost zacloumalo. Jasné, že teď jsou ty emoce už menší, ale je to velmi příjemné. Sice jsem si tu medaili nemohl užít v Londýně, ale toto je adekvátní náhrada,“ řekl oštěpař Vítězslav Veselý.

Smutek z Olympiády si o rok později vylepšil titulem mistra světa z Moskvy. „Je málo takových atletů, kteří mají medaile z mistrovství Evropy, světa i z olympijských her. Myslím, že to i Víťa ocení až časem při pohledu zpátky. Jsem za něj rád a věřím, že ho to povzbudí a letos se ještě dokáže rozházet,“ řekl Veselého trenér Jan Železný na mediálním obědě v hotelu Clarion před startem 56. ročníku Zlaté tretry Ostrava.

Medaile se Veselému líbí. „Byl jsem překvapený, když jsem ji viděl, jaká je těžká. Medaile má být velká a ne nějaký prcek,“ řekl Veselý, který si ji plánuje uložit k ostatním medailím k babičce.

Jak Víťa dostal olympijskou medaili?

- 9. srpna 2016 byl bronzový Oleksandr Pjatnycja diskvalifikován kvůli užití nedovolené látky. Testování odhalilo u Pjatnycji anabolický steroid turinabol.

- 24. února 2017 byla předána stříbrná olympijská medaile Finu Ruuskanenovi.

- 28. června bude v rámci 56. Zlaté tretry Ostrava předán olympijský bronz Vítězslavu Veselému.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě