Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Do Ostravy dorazily první hvězdy zlaté tretry

10.6.2018 | 16:38

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Na letošním mítinku Zlatá tretra se divákům představí 10 šampionů z loňského mistrovství světa v Londýně. První z nich už dorazili do Ostravy a novinářům představili své plány a cíle. Olympijská vítězka Anita Wlodarczyková, světová rekordmanka Genzebe Dibabaová, americká kladivářka Gwen Berryová a mladý sprinter z Trinidadu a Tobaga Jereem Richards.

Anita Wlodarczyková

O tom být pojedenácté na tretře
“Jsem tady jako doma, mám to tady moc ráda, protože je tady super atmosféra. Diváci jsou blízko závodníků a takhle to mám ráda. Doufám, že to bude opět dobrý závod."

O překonání 80 metrů
"V této sezoně na to čekám. Chtěla bych překonat 80 metrů v Ostravě, vloni jsem byla blízko, vlastně jen pár centimetrů. Jsem dobře připravená a rozhodně bych chtěla zaútočit.”

O plánech před závodem
“Dnes ještě si dám klasický kladivářský trénink a nějaké hody, den před závodem pak posilovna a samozřejmě musím jít do obchodu koupit si Studentskou pečeť. Bez téhle čokolády si závody v Ostravě nedovedu představit.”

O současné pozici č. 2
“Je to pro mě nova situace, v minulosti jsem měla kvalitní soupeřky, ale letos je to už zase jiné. Ale vůbec mě to nestresuje, ještě je teprve začátek sezony, ale je moc dobře, že jsou závodnice, se kterými budu soupeřit. Bude velká rivalita, ale já se nevzdám.”

Gwen Berryová

O hranici 80 metrů
"Celý rok se na to soustředím, vím, že musím zůstat hodně koncentrovaná. Je potřeba se neustále učit, víc se zaměřit na sport. Momentálně jsem si jistá, že je v mých silách překonat 80metrovou hranici."

O plánech před závodem
„Trochu si zaházím, zajdu si do posilovny a samozřejmě si také odpočinu.“

O cílu letošní sezony
„Chci se opravdu připravit na těch 80 metrů, to je můj celoroční plán – drilovat, více se na to zaměřit. To je můj hlavní cíl.“

Genzebe Dibabaová

O závodění v Ostravě
“Osmistovka je velmi rychlá trať, můj osobák je 1.59, ale ten bych chtěla překonat. Když se mi bude dařit, možná bych mohla atakovat čas 1.57. Je tady výborná dráha, takže to bude fantastický závod.”

O taktice
“Osmistovku už jsem zkoušela, je to dobra rychlostní příprava. Vím, že světová rekordmanka je z Česka, její čas je neuvěřitelný, ale možná i ona můj rekord na 1500m považuje za stejně skvělý. Bylo by fajn se s ní po závodě alespoň vyfotit.”

O motivaci
“To, že zkouším nové tratě, není o motivaci, chci dál běhat hlavně 1500m, ale osmistovku i pět kilometrů mám ráda. Pětka je ze všech tratí nejsnazší – neběží se moc rychle a rozhoduje se až v závěru. Na 800 i 1500m je potřeba vice síly, rychlosti a energie.”

O menším počtu závodu
“Každý závod se snažím běžet na maximum, nezajímají mě taktické bitvy. Proto je závodů během sezony trochu méně, protože potřebuji kvalitní přípravu. Letos v červnu mám v plánu tři závody v červnu, dva v červenci a pak se uvidí.”

O rodině Dibabaových
“Neumím vysvětlit to, proč to mým sestrám a mně tak jde, ale všech šest se atletice věnuje. Nejstarší Bakalu běhala hlavně půlmaraton a maraton, mladší Eyagehu běhala 10 kilometrů, pak Tirunesh, ta pětku i desítku, já běhám 1500m a pak mám dvě mladší sestry Annu, která bude startovat tady na 1500m, a nejmladší je 18letá Milat, o které ještě taky určitě uslyšíte. Máme ještě jednoho bratra, ale ten se sportu nevěnuje.”

Jereem Richards

O očekávání
“Můj cíl je zaběhnout co nejlépe. Vždycky jdu do závodu, abych vyhrál, a vždycky se snažím předvést to nejlepší. Doufám, že se tu v Ostravě vyhecujeme, rád bych zaútočil na čas pod 20 vteřin. Snad přijedou všichni ze Stockholmu dobře připravení, protože já jsem."

O tom být profesionálem
“Je to úplně nova zkušenost, každopádně je to něco opravdu speciálního. Vždycky jsem chtěl být profesionálním atletem a teď závodím proti těm nejlepším na světě. Opravdu se na závod v Ostravě těším.”

O 400m
“Čtyřstovku mám rád, vyhrát mistrovství světa ve štafetách bylo úžasné, slyšet národní hymnu bylo opravdu speciální. Každopádně, mám raději dvoustovku, protože se v ní cítím lépe. Můj osobák na 400m je 45.21, myslím si, že bych se mohl dostat pod 44 vteřin. Chtěl bych si čtyřstovku párkrát zaběhnout, abych zjistil, zda se zrychluji, ale tento rok se zaměřím hlavně na 200m."

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě