Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Ostrava tleskala sprintům, Powell 9,85!

10.6.2005 | 01:36

Navzdory dešti a nepříjemnému chladu, který provázel program 44. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra, rozehřáli publikum sprinteři. Jamajčan Asafa Powell vyhrál stovku v čase 9,85 a jen o setinu zaostal za svým letošním nejrychlejším časem na světě. Stejnou trať žen vyhrála Bulharka Iveta Lalová - 11,03. Své disciplíny vyhráli čtyři Češi.

Zatímco Powell se jako vůbec první sprinter na území Česka dostal pod hranici 10 vteřin, Lalová poopravila o 13 setin třiadvacet let starý rekord mítinku, který držela Jarmila Kratochvílová.

"Jsem velmi překvapen, že se v takovém počasí zrodil tak rychlý čas. Snažil jsem se být opatrný, dráha byla mokrá, hrozilo zranění," poznamenal Powell. "I když se cítím ve formě, tak rychlý běh jsem opravdu nečekal," dodal Jamajčan.

Bulharka Lalová s výhrou počítala. "To ano, ale čas mě překvapil. Trenér mi zdůrazňoval, že v tomhle počasí je nejdůležitější vyhnout se zranění. Vůbec jsem nečekala, že můžu překonat rekord Jarmily Kratochvílové."

I při neúčasti Jana Železného viděli fanoušci skvělý výkon v hodu oštěpem. Postaral se o něj Rus Sergej Makarov, který hodem dlouhým 88,84 m vytvořil nejlepší výkon roku. "Počasí dnes sice atletice nepřálo, ale já měl dobrý oštěpařský vítr," pochvaloval si šedovlasý Rus.

"Kdyby nepršelo, mohla padnout hranice devadesáti metrů. To je můj letošní cíl. Už jsem se zbavil problémů se zraněným ramenem, ovšem obhajoba titulu mistra světa bude těžká, na zlato je pět možná šest kandidátů," dodal Makarov.

Čtyři česká prvenství: Cechlová, Hamáčková, Mužík a Šebrle

Český překážkář Jiří Mužík v silně obsazeném běhu na 400 metrů porazil na cílové čáře Jamajčana Cillierse a časem 48,93 s přehledem splnil ostrý limit pro start na MS v Helsinkách.

V cíli byl spokojen a pochvaloval si výsledek i čas: "Každý čas pod 49 se počítá," řekl Mužík a poděkoval divákům za podporu. "Publikum je tady neskutečné, skvělé, v závěru mě dotlačilo na první místo. Věděl jsem, že mi fandí, bylo to elektrizující," pochvaloval si překážkář pražské Dukly.

Navzdory nepřízni počasí se hned v úvodní silně obsazené disciplíně blýskla diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová. Česká reprezentantka výkonem 65,98 m porazila o 32 cm olympijskou vítězku Natalii Sadovovou z Ruska.

Navlhlý kruh špičkovým závodnicím zjevně nevadil a nerozhodila je ani skutečnost, že vrchní rozhodčí disciplíny úvodní tři pokusy anuloval kvůli pochybnostem o přesnosti měření.

Čtvrtá žena olympijského závodu v Aténách Věra Cechlová poslala ve třetí sérii disk do vzdálenosti 65,97 cm a v poslední sérii se ještě o centimetr polepšila.

"Byla to skvělá série," pochvalila se česká reprezentantka. Dva pokusy sice měla neplatné, ale nejhorší ze zbývajících čtyř měl hodnotu 64,22 metru. "Jsem ráda, že to vygradovalo v posledním sérii."

Skalp olympijské vítězky ji těší, ale nepřeceňuje ho. "Na mistrovství světa bude mít o to větší motivaci mi to vrátit," myslí si česká atletka. Víc než déšť jí dnes vadil citelný chlad. "O to víc mě můj dnešní výkon překvapil."

Za šedesátimetrovou hranici se dostalo celkem pět diskařek, na stupně vítězů pronikla vedle Cechlové a Sadovové ještě Polka Wysocká (63,03).

Pověst velké bojovnice potvrdila tyčkařka Pavla Hamáčková. V deštivé soutěži na třetí pokus vytvořila letošní české maximum 440 cm. Poté se marně třikrát pokoušela o 450 cm.

"Déšt byl nepříjemný, úchyt tyče hodně klouzal. Přesto mě můj výkon nepřekvapil, čekala jsem podobný," tvrdila po závodě Pavla Hamáčková. "Potěšilo mě, že navzdory počasí dorazilo tolik diváků," dodala atletka, kterou často trápí zdravotní potíže. "Na tom se nic nemění, ale už je to přece jen lepší než v minulosti."

Exhibiční trojboj opanoval světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle, který nasbíral 2615 bodů a nechal za sebou Rusa Pogorelova a svého maďarského tréninkového parťaka Attilu Zsivóczkého.

Bábu těšilo 2. místo, za výkon se styděl

Hvězdné výkony chyběly v soutěži výškařů. Jediný Rus Jaroslav Rybakov se dostal přes 225 centimetrů, což mu stačilo k vítězství. Pět jeho soupeřů na této výšce skončilo, a byla mezi nimi i česká naděje Jaroslav Bába.

Český výškař skočil předešlé výšky 215 i 220 na první pokus, a díky tomu nakonec obsadil druhé místo. "S umístěním mohu být spokojen, ale za výkon se trochu stydím," řekl ostravský rodák, který se chtěl v domácím prostředím předvést lépe.

Z louže pod laťkou se do výšky 220 centimetrů dokázali vzepnout ještě dva Češi. Svatoslav Ton skončil na 5. místě, Tomáš Janků na šestém. Čtvrtý domácí výškař Jan Janků skončil s výkonem 215 cm na 7. - 8. místě.

Šneberger ve finiši upadl

O smůle může hovořit český půlkař Michal Šneberger, který se chtěl pokusit o limit pro start na MS (1:46,20), ovšem v cílové rovince upadl na aktuálně třetím místě a nakonec doběhl jedenáctý v čase 1:50,05. Z vítězství se radoval Keňan John Litei (1:46,16). "Kdyby nebylo tak špatné počasí, dal se běžet čas na úrovni 1:44, s dnešním výsledkem nejsem spokojen," poznamenal Afričan.

Na mokrou dráhu se Michal Šneberger nevymlouval: "Celý závod se mi běželo dobře, ale na posledních metrech jsem si snad myslel, že bych mohl vyhrát. Zadrobil jsem krok a chtěl jsem začít finišovat, jenže v tu chvíli mě zradily nohy," přiznal.

Šneberger cítil, že běží na hranici splnění limitu. "Je to škoda, chtěl jsem se o limit pokusit. Snad seženu na červenec ještě nějaký start na kvalitním mítinku, kde bych ho splnil," dodal běžec, který by se chtěl na MS probojovat jak na 800 tak i na 1500 metrů.

V soutěží trojskokanek našla Šárka Kašpárková (13,68) domácí přemožitelku v Martině Darmovzalové, ovšem soutěž vyhrála Slovenka Dana Veldáková, která jen o sedm centimetrů zaostala za hranicí 14 metrů.

Keňané se na steeplu neprosadili

Favorizovaní Keňané se neprosadili v běh na 3 km překážek. Rybník jim vypálili Evropané - zvítězil francouzský rekordman Tahri (8:18,12) před Polákem Poplawskim (8:20,25). "Po prvním svižném kilometru došlo k nepochopitelnému zpomalení, ale já dopředu jít nechtěl, to nebyla moje role. Zaútočil jsem až v posledním kilometru," líčil závod Tahri, který letos tři měsíce trénoval v Keni. "Hodně jsem se tam naučil, " přiznal.

Vítězství se Keňané naopak dočkali v běhu na 5000 metrů, kde časem 13:19,46 uspěl Sammy Kipketer. "Hrozné počasí," ulevil si v cíli. "Čas odpovídá podmínkám, ovšem skvělí diváci by si určitě zasloužili lepší."

Soutěž koulařů opanoval ukrajinský olympijský vítěz Jurij Bělonog, který ve třetí sérii poslal kouli na metu 20,49, což je jeho letošní maximum. V silné konkurenci se neztratil ani Petr Stehlík, v poslední sérii se zlepšil o 52 cm a výkonem 19,88 skončil čtvrtý. Za sebou nechal mj. zkušeného Španěla Martineze (19,43).

"Bylo to dost náročné, v kruhu to pěkně klouzalo," postěžoval si vítězný Bělonog. "Mým cílem je po olympijském vítězství i titul mistra světa, ovšem kandidátů na něj je minimálně sedm," popsal svoje ambice.

Útok na hranici 45 vteřin nevyšel olympijského vítězi v běhu na 400 m Jeremymu Warinerovi. Američan vyhrál v čase 45,58. "Nebylo to reálné, na stadionu panoval příliš velký chlad," postěžoval si.

Nejlepší světový čas letošního roku se zrodil v netradičním běhu žen na 1000 metrů. Postarala se o něj Litevka Irina Krakoviaková časem 2:40,48.

iDNES

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě