Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Porazila matku a teď může potkat dceru

13.6.2005 | 18:13

Dvě nejlepší diskařky světového žebříčku se spolu nikdy příliš nebavily. Až na nedávné exhibici ve Francii si Věra Cechlová-Pospíšilová a Natalija Sadovová popovídaly na večeři. „A hlavně na dopingové zkoušce. Bylo 37 stupňů, čekaly jsme tam snad dvě hodiny,“ vyprávěla Cechlová.

"Pivo jsem vypila, až když jsem se pokoušela o vzorek popáté. A pak jsem myslela, že to se mnou sekne. Nejsem na pivo zvyklá,“ pokračovala diskařka.

Co během té doby vyzvěděla o soupeřce, již trénuje manžel Michail? „O drby se nezajímám. Ale dozvěděla jsem se, že má dvanáctiletou dceru, která už teď váží víc než já. Háže diskem a kladivem. To se mám na co těšit.“

Ve čtvrtek se však Cechlová utkala s matkou, olympijskou vítězkou. A porazila ji. První pokus poslala mimo výseč. Druhým už rozjásala diváky: 64,89 metru. „Ještě není spokojenost, až po závodech,“ povídala do mikrofonu. Od třetího pokusu už vedla. Odhodila disk, provázela jej křikem, pak se usmála a zaťala pěsti: 65,97.

Sadovová se jí nejvíc přiblížila pátým hodem, ale ztrácela 31 centimetrů. „Počítala jsem s tím, že mě Sadovová posledním pokusem přehodí. Tak jsem si vzala boty do deště, které vymyslel trenér. Je na nich speciální guma, která dobře sedí i ve vlhku,“ líčila Cechlová.

Zvláštní obuv však moc nepotřebovala, poslední pokus mohla odhodit v klidu. A ještě se o centimetr zlepšila. A to málem neházela vůbec.

Nelíbily se jí nízké výsledky z prvních pokusů soupeřek. „Ty metry v sobě máte, přece nehodím jen 55. Byla jsem nepříjemná a rozhodnutá, že nebudu házet, pokud to nepřeměří,“ vyprávěla Cechlová.

Mezi každým pokusem se pečlivě balila do bundy, na ruce navlékala rukavice. „Ještě teď jsem ztuhlá,“ říkala před novináři. Disk si do klece nejprve nosila v ručníku, chránila ho před deštěm. „Jenže pak byl ručník už mokrý, tak jsem musela vzít tričko.“

Kvůli nevlídnému počasí musela navléct i jinou kombinézu. A to atletku, která si zakládá na vzhledu, docela mrzelo. Vymyslela si totiž nový účes, vlasy měla stažené čelenkou, culík několika gumičkami. „Jenže jsem to měla sladěné k jinému dresu,“ litovala. Děti za plotem ji žádaly o podpis. „Za chvilku. Divákům bych chtěla moc poděkovat, tady se závodí samo,“ říkala.

V neděli jede na další závody, plní taktiku směřující k úspěchu na mistrovství světa. Se Sadovovou se utká znovu už třeba v Praze na Memoriálu Josefa Odložila. Kdo vyhraje příště?

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě