Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Železný: Jsem dole, ale zvednu se

13.6.2005 | 18:16

Trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný zůstal na Zlaté tretře jen čestným hostem. „Bohužel musím říct, že nebudu závodit. Je mi to líto,“ řekl posmutněle. Docent Smetana mu před měsícem nařízl pouzdro achilovky, na kterou tlačí úlomek kosti. Byla naděje, že se zanícená noha zhojí a Železný mítink stihne.

„Hned v jeho kanceláři jsem se musel rozhodnout, zda zákrok podstoupím. Po třech dnech jsem začal trénovat, vypadalo to nadějně. Jenže minulý čtvrtek mě noha začala bolet. Pořád vzniká otok.“

Kdy jste věděl, že nebudete závodit?
V pondělí jsem si nechal udělat rentgen. Cítil jsem, že se nemůžu dát dohromady tak, abych se rozběhl.

Dokážete si vychutnat závod oštěpařů z hlediště?
Moc ne. Radši bych házel se Sergejem Makarovem, kterého jsem do Ostravy na žádost manažera Jucka pozval. Říkal mi: Když to chceš ty, tak přijedu.

A sezonu teď musíte naplánovat úplně jinak.
Není problém začít závodit za tři týdny, pozvánky mám. Ale nemůžu říct, jestli budu v pořádku. Potom musím splnit limit na mistrovství světa v Helsinkách. A dát se dohromady tak, abych něco předvedl.

Nebojíte se, že vám světový šampionát unikne?
Možné to je. Problém se pořád nevyřešil. Ale člověk musí být optimista. Dělám všechno, aby to bylo lepší.

Ovšem do Ostravy se jako závodník ještě vrátíte, ne?
Jsem o tom přesvědčen. Už jen proto, že je to pro mě srdeční záležitost. Teď jsem sportovně dole, ale věřím, že ještě budu v Ostravě nahoře.

Dá se to vyložit i tak, že budete závodit třeba celou další sezonu?
To všechno se uvidí. Představit si to dokážu. Na Dukle mám podepsanou smlouvu jako sportovec do příštího roku.

Říkal jste, že jednou byste se chtěl právě tady loučit a koupit všem divákům pivo.
Na pivo bude vždycky. Vláda si nedovolí ho tak moc zdražit. Dvacet tisíc diváků je hodně, ale určitě by se to dalo zvládnout. Třeba si otevřu malý soukromý pivovar. (smích)

Dokážete si představit, že byste potom dělal manažera jako Michael Johnson a radil oštěpařům?
Určitě. Kdybych dostal do ruky takového oštěpaře jako on čtvrtkaře, bylo by to fajn. Ale na rozdíl od něj bych nemohl radit hráčům amerického fotbalu. To spíš ve fotbale nebo hokeji.

Mohl byste být Jágrův poradce.
Ten má svoje. Je to strašně fajn kluk. Zrovna jsem se s ním potkal, když šel znovu na rentgen s malíčkem. Už ten večer jsem věděl, že ho budou operovat.

Jágr má sádru. A co vy? Omezuje vás zranění v běžném životě?
Jen když dostanu nohu na špičku, trochu to zapálí. První den jsem chodil o berlích, ale překážely mi, tak jsem je zahodil a belhal se. Pak se to rapidně zlepšilo, takže jsem začal brzy chodit, běhat, dřív házet. Možná jsem to přehnal, ale nedalo mi to.

To vám asi lékaři vynadali.
Já jim to neříkal.

Dlouho jste tajil i operaci.
Takové věci si řeším sám. Lidi mají své starosti. Kdybych vyprávěl, jak jsem na tom byl před olympiádou v Sydney, asi by to bylo zajímavé. Ale to si nechám pro sebe.

Čeká vás zasedání Mezinárodního olympijského výboru, na kterém se bude volit pořadatel letní olympiády 2012. Už máte jasno, které město by mělo vyhrát?
Hodně rozhodnou poslední dny, závěrečná prezentace je moc důležitá. Beckenbauer taky udělal svoje, když se rozhodovalo o mistrovství světa ve fotbale. Představu mám, ale neřeknu ji. Nebylo by to fér. Ta pětice kandidátů je nejsilnější za poslední dobu.

Ovlivňují vás i politické důvody?
To už je trochu záludná otázka. Kdybych odpověděl, dalo by se usoudit, koho bych vyautoval.

iDNES

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě