Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Déšť lesk Zlaté tretry nesmyl

13.6.2005 | 18:23

I když se v pořadí 44. ročník atletického mítinku Zlatá tretra potýkal s vrtochy počasí, znovu se potvrdilo že patří k nejšpičkovějším podnikům kalendáře IAAF. Patnáct tisíc diváků na vítkovickém stadionu a statisíce u televizních obrazovek ve více než 120 zemích světa vidělo mimo jiné dva nejlepší světové výkony roku.

"Největším zážitkem byl pro diváky určitě výkon Asafy Powella na stovce. Čas 9,85 v dešti a chladu je skutečně výjimečný," pochvaloval si manažer mítinku Alfonz Juck. "Byl to bezpochyby světový rekord v dešti," dodal s úsměvem.

Hned po závodě volali jamajskému sprinterovi pořadatelé pondělního mítinku v Aténách. "Ujistili ho, že pro něj mají připravenou tučnou prémii za překonání světového rekordu. A protože v Aténách bude určitě lepší počasí než v Ostravě, věřím, že se tam od Asafy dočkají něčeho velkého," prorokuje Juck.

Také oštěpařský výkon Rusa Makarova 88,84 vévodí suverénně letošním tabulkám. "Když tu loni Ivanov hodil za mnohem lepších podmínek 87,73, zůstal tenhle výkon v čele tabulek až do konce sezony," připomíná manažer mítinku fakt, že se oštěpařům ve vítkovickém sektoru dařívá.

Déšť se nejvíc podepsal na soutěži výškařů, která měla přitom být vrcholem mítinku. Třináct ze čtrnácti skokanů ze startovní listiny se pyšnilo osobním rekordem 230 cm a více. Rusovi Rybakovovi však postačilo k prvenství 225 cm.

"V tomhle počasí to prostě nešlo. Samotní atleti z toho byli špatní a chodili se nám večer omlouvat. A přitom jim sektor vyhovoval," smutnil Juck.

Ten si ze závodu odnesl ještě větší zážitek než byl Powellův supersprint. "Nejen pro mě, ale pro nás všechny co jsme se okolo mítinku pohybovali to vyhráli skvělí diváci. Navzdory dešti stáli v hledišti a i s deštníky nad hlavami závod prožívali. Musím jim vzdát hold," pokyvoval hlavou Juck.

Předběžný termín příštího ročníku Zlaté tretry je 8. červen 2006. "Je jasné, že mítink bude pokračovat, otázkou je, v jaké podobě," poznamenal Alfonz Juck.

Mezinárodní atletická federace připravuje reorganizaci struktury světových mítinků a organizátoři toho ostravského se nijak netají tím, že by rádi povýšili z kategorie Super Grand Prix do nejprestižnější Zlaté ligy.

"Otázkou ale je, jak budou nastaveny podmínky a zda se mítinky budou konat v podobě jakou známe dnes," tvrdí manažer Juck. "Pořádání mítinku Zlaté ligy stojí přibližně dva miliony eur," dodává.

Rozpočet letošní Zlaté tretry byl zhruba poloviční. "Ovšem na rozdíl od mítinků Super Grand prix mají pořadatelé podniků Zlaté ligy garantovaný zisk z prodeje televizních práv. A ten je obvykle vyšší, než rozdíl mezi náklady na oba typy mítinku."

Ať už to dopadne jakkoli, Alfonz Juck už přemýšlí o podobě 45. ročníku mítinku. "Určitě budeme chtít zopakovat skvěle obsazený závod výškařů, snad za lepšího počasí. V programu by neměl chybět oštěp mužů a v hlavě nosím myšlenku na klání nejlepších světových kladivářů. Ten by se uskutečnil den před samotným mítinkem na vedlejším tréninkové hřišti. Pojali bychom to tak trochu jako show, s reprodukovanou hudbou," popsal svou vizi manažer Zlaté tretry.

iDNES

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě