Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Atény: čeká se rekord na 100 metrů

13.6.2005 | 18:33

Asafa Powell si brousí zuby na světový rekord v běhu na 100 metrů. "Jsem dost silný a po letošních startech sebevědomý na to, aby se mi to povedlo. Už v Ostravě by rekord padl, kdyby nebylo tak špatné počasí," uvedl dvaadvacetiletý Powell, jenž letos běžel stovku dvakrát za 9,84 sekundy a v Ostravě ve třetím startu roku byl o setinu pomalejší.

Upadnout špendlík by bylo slyšet v napjatém tichu na Olympijském stadionu v Aténách v úterý ve 20:35 tamního času, kdy budou diváci sledovat Asafu Powella zakleknutého v blocích.

O necelých deset sekund později naopak zřejmě neuslyší vlastního slova. To Jamajčan proběhne cílovou rovinku ve světovém rekordu. Takový je velmi pravděpodobný scénář mítinku Super Grand Prix IAAF.

Powell, spolu s Kanaďany Baileym a Surinem třetí nejrychlejší muž atletické historie, ve čtvrtek na Zlaté tretře v Ostravě nedbal chladu a deště a prokázal, že rekordní čas 9,78 sekundy Tima Mongomeryho z USA visí na vlásku. Rozběhy stometrového sprintu v Aténách se poběží o hodinu dříve. Hlavní pozornost poutá tento závod, i když i v ostatních disciplínách bude startovat plno hvězd.

Minulý týden Powell na aténském stadionu trénoval. "Je tady rychlá dráha," uvedl. Na stejném stadionu padl 16. června 1999 světový rekord 9,79 sekundy v podání Maurice Greena z USA, což je stále druhý nejrychlejší čas historie. "Hodně ten rekord chci. Pokud vyjde počasí, půjdu do toho naplno," slíbil Jamajčan, který se už v Ostravě dozvěděl, že je pro něj připraven bonus za rekord. Oficiálně jeho výše není známá, ale spekuluje se o částce 50.000 eur.

Nejvážnějšími Powellovými soupeři budou britští olympijští vítězové ve sprinterské štafetě Jason Gardener a Mark Lewis-Francis a Portugalec Francis Obikwelu. Jamajský expres se po aténském závodu vrátí do své vlasti, aby startoval na národním šampionátu. Pak ho čeká start v Římě 8. července a v jednání je i sprint v prvním dílu Zlaté ligy v Paříži o týden později.

Dalšími hvězdami v Aténách budou sprinterka Ivet Lalovová z Bulharska, vítězka z Ostravy, proti které poběží Ukrajinka Žanna Blocková. Ve výškařském sektoru se objeví Stefan Holm a Jaroslav Rybakov, s nimiž změří síly i české trio Jaroslav Bába, Svatoslav Ton a Tomáš Janků.

Vítězství na Zlaté tretře pomohlo do startovní listiny překážkáři Jiřímu Mužíkovi, závodit bude i diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová, která se pokusí stejně jako v Ostravě porazit olympijskou vítězku Rusku Natalji Sadovovou.

Přímý přenos mítinku vysílá Eurosport, oproti aténském času je v Česku o hodinu méně.

iDNES

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě