Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

El Guerrouj se vrátí na Zlatou tretru

16.11.2005 | 03:21

Hicham El Guerrouj se vrací do Ostravy. Maročan bude 30. května 2006 hvězdou mítinku IAAF Zlatá tretra. Mílařský král přijede na sever Moravy po třech letech - v roce 2003 skončil druhý v běhu na 5000 m, příští rok coby dvojnásobný olympijský vítěz nastoupí na start běhu na 3000 m, Memoriálu E. Zátopka.

"Rozmazlovali mě tady," pochvaloval si Hicham El Guerrouj v Ostravě v červnu 2003. Koncem května příštího roku se nechá rozmazlovat znovu.

"Zatím však žádné speciální požadavky nemá," říká manažer mítinku Alfonz Juck.

Tretra ustoupila fotbalu

Ostravští organizátoři jsou s marockým mílařským králem neustále v kontaktu.

Juck domlouvá podrobnosti účasti světového rekordmana s jeho manažerem. "Naposledy volal v pátek."

Podrobnosti z přípravy El Guerrouje na sezonu získávají Jan Železný a Sergej Bubka. Oštěpař a bývalý tyčkař, oba ambasadoři ostravského podniku, se s Maročanem pravidelně schází při zasedáních Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru. "Potvrdil jim, že trénuje a chce přijít do Ostravy," dodává Juck.

První poolympijský start marockého génia pod širým nebem zvyšuje prestiž ostravského podniku. Jeho termín se posunul netradičně už na konec května. "Navrhli jsme s termín tak, abychom se nedostali do kolize s mistrovstvím světa ve fotbale," přiznává Juck.

Příští Zlatou tretru čekají i další "kosmetické" změny. Tomáše Peteru nahradí ve funkci ředitele mítinku Zdeněk Duplák. Tretra si v rámci nové struktury mítinků Světové atletické tour zvolila kategorii Grand Prix. "Ale jako jediný český mítink zůstala v seriálu IAAF," zdůrazňuje Alfonz Juck.

Ostravští organizátoři se statusu Super Grand Prix vzdali dobrovolně. "Když jsme v září dostali podmínky pro zařazení do kategorie Super Grand Prix a zvážili všechny plusy a mínusy, rozhodli jsme se využít peníze jinak," tvrdí Juck. "Vzhledem k tomu, že rozpočet mítinku zůstává zhruba stejný jako loni, můžeme rozdíl využít k nakoupení atletů."

Poolympijská premiéra El Guerrouje

V kategorii Super Grand Prix je zapotřebí vynaložit prémie ve výši 500 000 dolarů, což nezabezpečuje účast hvězd. "Koncepčně lépe vychází projekt Grand Prix, protože IAAF v kategorii Super Grand Prix míchá také mítinky Zlaté ligy, které dostávají na rozdíl od zbylých finanční prostředky za televizní práva. systém je však otevřený a po roce zvážíme prespektivy do budoucna," tvrdí ředitel mítinku Zdeněk Duplák.

I díky rozhodnutí o kategorizaci mítinku nabídne Zlatá tretra poslední květnové úterý atletickým fanouškům další luxusní premiéru " a´la Hicham El Guerrouj".

V roce 2003 se poprvé v seniorské kariéře postavil na start Memoriálu Emila Zátopka, běhu na 5000 m. Na vítkovickém stadionu jej zdolal nenápadný Keňan Stephen Cherono, dnes známý jako Said Said Šahín, reprezentant Kataru. "Ale ta pětka mu pomohla odrazit se k Aténám," připomíná Juck.

V řecké metropoli slavil Maročan mimořádný double - po dvou neúspěších na předešlých hrách triumfoval v Aténách v běhu na 1500 a 5000 m. Stal se z něj nejdražší atlet světa, jeho startovné se blížilo 100 000 dolarům.

Jenže El Guerrouj zvolil loni odpočinek. Byl nemocný, trápily jej zranění, a proto se rozhodl sezonu vynechat. Zůstal nejdražším atletem světa. "Myslí si to," říká napůl žertem Juck. Výše startovného zůstává utajena.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě