Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Diváckou jistotou je každý rok atletická Zlatá tretra

14.4.2006 | 01:11

Ostrava - Fanoušci potřebují úspěch. Napětí. Hvězdy. Pak jsou ochotni zaplnit haly a stadiony do posledního místa.

To vše jim od roku 1961 nabízí atletický mítink Zlatá tretra v Ostravě. Jeden z nejnavštěvovanějších a nejtradičnějších sportovních podniků v republice.

Jeho předzvěstí byly dva světové rekordy, které v roce 1949 na stadionu v Ostravě-Vítkovicích vytvořil legendární Emil Zátopek v běhu na 10 000 metrů. Hnalo ho padesátitisícové publikum.

Zlatá tretra začínala na třech tisících diváků. Světový, ještě ručně měřený rekord 10,9 vteřiny Němky Stecherové na 100 metrů vidělo 11 350 fanoušků. Divácký rekord v roce 1976 byl 16 650. Tehdy lidi přitáhl Alberto Juantorena.

V minulých jedenácti letech Tretra hostila mimo jiné Maurice Greena, Tima Montgomeryho, Marlene Otteyovou, Wilsona Boita Kipketera, Mariu Mutolaovou, Colina Jacksona, Hichama El Guerrouje, Asafu Powella a samozřejmě kompletní českou špičku. A počet diváků se blížil dvaceti tisícům. V roce 2003 pořadatelé ohlásili 22tisícovou návštěvu.

„Ostravský start je pro mě vždy výjimečný, diváci jsou skvělí,“ řekla diskařka Věra Pospíšilová-Cechlová.

Obrovský zájem je už také o letošní mítink, který bude 30. května. Vstupenky si objednávají atletičtí příznivci z Polska, Německa i Anglie. „Zájem o lístky se zvedl po halovém mistrovství světa, kdy jsme oznámili, že u nás bude startovat v běhu na 110 metrů překážek Američan Trammell,“ řekl ředitel spolupořádajícího SSK Vítkovice Oldřich Zvolánek.

Přitom vstupné na hlavní tribunu stojí 500 korun, do nekrytých ochozů stovku. V devadesátých letech stály nejdražší lístky symbolických 50 korun. Je však vidět, že za špičkovou podívanou jsou lidé ochotni zaplatit.

Autor: (jsl) - www.mfdnes.cz

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě