Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Do Ostravy míří kladivář Murofuši

8.5.2006 | 22:40

Startovní listina kladivářské soutěže letošního 45. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra obsahuje nové exkluzivní jméno. V Ostravě se v pondělí 29. května, den před konáním podniku World Athletics Tour, představí olympijský vítěz v hodu kladivem z Atén 2004, Japonec Kodži Murofuši.

Tréninková plocha na Městském stadionu se bude den před konáním největšího mítinku na území České republiky hemžit esy světové atletiky.

Vždyť olympijský šampion Kodži Murofuši, který kvůli zdravotním problémům vynechal téměř celou loňskou sezonu, změří síly s trojicí medailistů z loňského mistrovství světa v Helsinkách: běloruským šampionem Ivanem Tichonem, stříbrným Vadimem Devjatovským a Polákem Szymonem Zsiolkowskim.

Navíc v seznamu organizátorů figuruje i držitel prozatím nejdelšího letošního výkonu a čtvrtý kladivář z Helsinek Němec Markus Esser (79,90 m).

Úvodní soutěž žen, jejíž začátek je plánován na 17.00 hod, ozdobí líderka ženských světových tabulek a pátá žena historie Ruska Gulfija Chanafejevová (75,35 m).

Nejenom předsunuté kladivářské soutěže však zaznamenaly v posledních dnech přírůstky - a všechno z řad medailistů z mistrovství světa!

Na start běhu žen na 3000 m se postaví tři držitelky bronzů - každá z nich jej však získala na jiném typu šampionátu.

Držitelka francouzského rekordu Bouchra Ghezielleová vlastní bronz z loňského mistrovství světa v Helsinkách v běhu na 1500 m. Na halovém světovém šampionátu v Moskvě skončila v běhu na 3000 m třetí Lidia Chojecká. Třetí medailistkou pro ostravskou "trojku" je Keňanka Priscilla Jepletingová, majitelka bronzu z letošního mistrovství světa v krosu ve Fukuoce na mílařské trati.

V běhu na stejně dlouhé trati, ale s překážkami a vodním příkopem, doplní mistryni světa Dorcus Inzikuruovou z Ugandy a ruskou držitelkou halového "světového rekordu" Tatjanu Petrovovou další bronzová medailistka ze světového šampionátu, keňská rekordmanka Cheruto Kiptumová.

Konkurence se zvětšuje i pro české atlety. Jiří Mužík a Michal Uhlík se kromě Japonce Dai Tamesueho utkají také se stříbrným olympionikem z Atén 2004, Jamajčanem Danny McFarlanem s osobním maximem 48,00.

iDNES, má

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě