Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Bungei a Tariku Bekele mají vylepšit rekordy Zlaté tretry

14.5.2006 | 01:04

Ostrava - Startovní listina pětačtyřicátého ročníku atletického mítinku Zlatá tretra se utváří do závěrečné podoby. Dvacet dnů před závody do hvězdné společnosti účastníků přibyl halový mistr světa z Moskvy v běhu na 800 metrů Wilfred Bungei z Keni a mladší bratr Kenenisy Bekeleleho Tariku, který má v Memoriálu Emila Zátopka na 3000 metrů ztížit Maročanu Hichamu El Guerroujovi cestu za vítězstvím.

Světový rekordman na patnáctistovce El Guerrouj potvrdil svou účast v Ostravě, ale o svém startu se definitivně teprve rozhodne. Marockou běžeckou školu bude v Ostravě zastupovat i mílař Adil Kaouch, který má medaile z posledních dvou mistrovství světa.

Věhlasná sestava se dává dohromady i pro mužský běh na 400 metrů překážek. Tyhle trumfy však pořadatelé zatím schovávají v rukávu. "Závod jsme přesunuli na poslední půlhodinu mítinku, protože bude jedním z vrcholů. Všechna startující esa teprve zveřejníme, ať to má patřičnou gradaci," řekl na dnešní tiskové konferenci sportovní manažer Alfonz Juck.

Světovým veličinám se postaví česká jednička na této trati Jiří Mužík, jenž se však zkraje sezony potýká se zdravotními problémy. "Měl jsem problémy s kolenem, v přípravě jsem tak měsíc pozadu," povzdechl si Mužík, který však neztrácí naději, že tréninkové manko dožene. "Všemožně se snažím připravit, abych zaběhl slušný čas. Naplno ale pořád netrénuju. Každý týden chodím na injekce, přesto si myslím, že tři týdny jsou ještě dost dlouhá doba, abych se dal dohromady a doma zaběhl co nejlíp," řekl Mužík.

Halový mistr Evropy ve štafetě z roku 2000 otestuje momentální stav před Zlatou tretrou v extralize a zřejmě i na přeboru Prahy. "To bude vyloženě tréninková záležitost," podotkl Mužík, který už na rozdíl od veřejnosti většinu konkurence pro ostravský mítink zná. "Skutečně se mám na co těšit. Bude to hodně těžké mezi takovými borci uspět," dodal.

Nové zahraniční hvězdy mítinku mají atakovat rekordní časy dosažené na českém území. Pro Keňana Bungeie to znamená překonat vlastní tři roky starý výkon, kdy v Ostravě zdolal 800 metrů v čase 1:43,24. "Cítím se na dobrý výkon, ale hodně bude záležet na vodiči. To bývá hlavní problém, protože málokdo dokáže držet tempo až někam do těch 600 metrů. O mítink rekordu se přesto pokusím," slíbil v telefonickém rozhovoru Bungei, který se už soustředí na páteční mítink v katarském Dauhá. Juck doplnil, že závod Bungeiovi v Ostravě rozběhne nejlepší český vodič Karel Bláha. Z nejlepší světové desítky dorazí i další Keňan Alfred Kirwa a Kamel Saad z Bahrajnu.

Atrakcí pro publikum bude Tariku Bekele, který v 19 letech dosahuje výrazně lepších časů než slavnější bratr Kenenisa v tomto věku: na 3000 metrů má maximum 7:36,63, zatímco Kenenisa běhal o deset sekund pomaleji. "Je pro mě poctou běžet v zemi, kde závodil legendární Emil Zátopek," vzkázal Bekele.

Srazit nejrychlejší čas na českém území se bude snažit i Kaouch, kterého Maroko považuje za nástupce El Guerrouje. Bronzový medailista ze světového šampionátu v krosu se letos po vzoru svého slavnějšího krajana zkusí prosadit kromě patnáctistovky i na pětikilometrové trati. "Výkon z Ostravy proto bude hodně důležitý, abych věděl, jestli si na pět kilometrů vůbec smím troufnout," prohlásil Kaouch. Dalším potvrzeným účastníkem pro Memoriál Emila Zátopka je Keňan Sammy Kipketer.

Aktuálně na seznamu účastníků figuruje přes 20 medailistů z mistrovství světa v Helsinkách a stejně tolik držitelů některé z medailí na olympiádě v Aténách. Je mezi nimi i šest halových mistrů světa z březnového šampionátu v Moskvě.

Autor: ČTK

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě