Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Železný byl v Dauhá druhý za 86,07 m

14.5.2006 | 01:19

Na začátek dostal dvojku, ale může být spokojený. Poslední sezonu bohaté kariéry začal trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa Jan Železný druhým místem na mítinku Super Grand Prix v Dauhá. Před katarskými šejky našel jediného přemožitele - svého nástupce na olympijském trůnu Andrease Thorkildsena.

Justin Gatlin nebyl v katarské metropoli jedinou hvězdou mítinku IAAF Super Grand Prix.

Krátce poté, co americký sprinter zlepšil světový rekord v běhu na 100 metrů na mimořádných 9,76 s, rozehráli parádní představení oštěpaři.

Hlavní role si přisvojili vládci posledních čtyř olympiád. Úspěšnější byl zástupce mladší generace, vítěz z Atén 2004.

Triumf v Dauhá norský oštěpař ozdobil nejlepším světovým výkonem letošní sezony. Andreas Thorkildsen jako první pokořil devadesátimetrovou hranici - výkonem 90,13 m ze čtvrté série zároveň zlepšil národní rekord.

U jména Thorkildsenova předchůdce Jana Železného bude zapsán údaj 86,07 m - trojnásobný olympijský vítěz z Barcelony 1992, Atlanty 1996 a Sydney 2000 jej také dosáhl v poslední sérii. Tak daleko hodil naposledy na ostravské Zlaté tretře 2004 (86,12 m).

"Nechci si závody užívat. Chci sezonu ukončit s výkonem, hodným svého jména," zdůrazňoval světový rekordman před začátkem svého "Rozlučkového turné".

Za první místo svého představení po soustředění v Jihoafrické republice zvolil exotické prostředí katarského Dauhá. Tamní mítink sice v technických disciplínách nabízí atletům pouze čtyři pokusy, Železný však úvodní soutěž roku může hodnotit pozitivně. "Ale přál jsem si víc hodů. Ještě dva a mohl jsem hodit dál," říkal devětatřicetiletý atlet.

Po prvním pokusu dlouhém 82,40 metru se zlepšil v druhé sérii na 85,80 m, třetí pokus úmyslně přešlápl a ve čtvrtém poslal oštěp do vzdálenosti 86,07 m, čímž se zařadil na druhé místo aktuálních světových tabulek.

Každým z měřených pokusů splnil Jan Železný limit Českého atletického svazu pro start na srpnovém mistrovství Evropy (79 m). V Göteborgu jej čeká boj o jediný titul, který mu ve sbírce chybí...

Ještě před vrcholem sezony však Jana Železného čeká několik startů na mítincích - tím nejbližším bude největší mítink v České republice, Zlatá tretra v Ostravě (30. května).

"Hlavně, abych zůstal zdravý a doufám, že v Ostravě hodím dál," přál si Jan Železný.

Oštěp: 1. Thorkildsen (Nor.) 90,13, 2. Železný (ČR) 86,07, 3. Rags (Lot.) 85,79, 4. Järvenpää 84,95, 5. Wenk (Něm.) 79,99, 6. Pienaar (JAR) 77,82, 7. Nilsen (Nor.) 74,12, 8. Intas (Lit.) 73,61.

iDNES, má

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě