Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Chystá se rychlá stovka s Ronnie Bakerem a potvrzena taky Lasickeneová

29.1.2019 | 20:44

Foto: Zlatá tretra

Stovka mužů je na každém mítinku jednou z nejsledovanějších disciplín. Každoročně na Zlaté Tretře. Běželi tady nejen Usain Bolt, ale i Asafa Powell, Justin Gatlin nebo Kim Collins z výčtu olympijských vítězů nebo mistrů světa.

V roce 2019 se také čeká rychlý běh, doposud se běželo v historii mítinku osmkrát pod 10s. Hlavním kandidátem 20. června bude 25-letý Američan Ronnie Baker. V žebříčku Athletics International byl světovou jedničkou za rok 2018, podle Track and Field News dvojkou, v aktuálním žebříčku IAAF je též dvojkou planety. Vloni běžel z deseti finálových startů nejhůř za 10.00, zbývající výkony byli pod 10, nejlepší 9.85. Průměr deseti časů kariéry má 9.92. V průběhu roku zdolal všechny představitele světové elity, triumfoval na DL v Eugene, Paříži, Říme a Londýně.

„V Ostravě jsem ještě nikdy nestartoval, ale vím, že Usain Bolt tento mítink proslavil a to je signál, že tam nesmím chybět. Věřím, že se diváci budou mít na co těšit, chci zaběhnout co nejrychlejší čas,“ vzkázal Baker, který se může pochlubit bronzem z halových MS 2018 na 60 m a osobním rekordem 6.40 (třetí místo v historii). Nejrychlejší Čech Zdeněk Stromšík, který reprezentuje pořadatelský klub SSK Vítkovice, nemůže chybět a v hlavním programu „Tretry“ má na stovce garantovanou dráhu. Vloni se zlepšil na 10.16, což je český rekord. V právě probíhající halové sezóně se už kvalifikoval na HME v Glasgowe a po Jablonci a Dortmundu ho čeká v pátek halový ISTAF v Berlíně před kulisou 10 000 diváků.

Po 8 letech se vrací skok do výšky žen na program mítingu. A hned se světovou jedničkou, mistryní světa i Evropy Marií Lasickeneovou z Ruska, která bude soutěžit jako nezávislá závodnice. Jako jediná ze současné světové ženské výškařské elity může atakovat rekord Tretry Blanky Vlašičové, 205 z roku 2008. Premiéru na Tretře zaznamená i nejlepší česká výškařka současnosti Michaela Hrubá, juniorská mistryně světa i Evropy, finalistka MS 2017 a ME 2018.

Uplynulá 57. Zlatá tretra Ostrava byla v bodování kvality výkonů nejlepším mítinkem celého seriálu IAAF World Challenge. Nabídla skvělé rekordy mítinku ve výšce, dálce a kouli, představili se na ní budoucí mistři Evropy z šampionátu v Berlíně.

Dosud oznámená jména jsou Shaunae Millerová-Uibová z Baham (v březnu se rozhodne, jestli poběží 200, 300 nebo 400), nejlepší česká atletka 2018 oštěpařka Nikola Ogrodníková a nejlepší atletka SSK Vítkovice Simona Vrzalová. Nyní jsou již v plném proudu přípravy na 58, ročník, který se na Městském stadionu v Ostravě – Vítkovicích bude konat ve čtvrtek 20. června. Opět půjde v duchu tradic a filosofie mítinku o vystoupení hvězd světové atletiky, těch etablovaných i vycházejících, spolu s představením domácí atletické špičky. Proto nebudou chybět soutěže oštěpařů a oštěpařek či koulařů.

Vstupenky jsou v prodeji od prosince v síti Ticketstream v jednotné ceně 200 korun. Pro děti do 15 roků, pro atletické kluby a školní autobusy je připraveno snížené vstupné. Organizátoři plánují ve spolupráci s Českými drahami zvláštní vlakové spojení z Prahy do Ostravy a zpět, a to po skončení mítinku. Bude posíleno autobusové spojení ze stadionu. S ohledem na vzdálené fanoušky a děti a mládež v ochozech byl začátek hlavního programu posunut již na 17:30, s očekávaným koncem do 20 hodin.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě