Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Maročan na Zlaté tretře závodit nebude, ale přislíbil oběhnout čestné kolečko

23.5.2006 | 00:02

C a s a b l a n c a - Nejlepší mílař historie Hicham El Guerrouj ukončil kariéru. "Odcházím od závodění," prohlásil jedenatřicetiletý atlet se slzami v očích. Olympijský vítěz z Atén na 1500 a 5000 metrů to oznámil na tiskové konferenci v Casablance. "Chci začít nový život," řekl rekordman na 1500 metrů, míli a 2000 m.

"Doufám, že maročtí atleti i funkcionáři budou pracovat tvrdě a marocká atletika bude i stále silná," uvedl mílař, který nezávodil vinou zranění a virózy v loňském roce od olympiády v Aténách. Na letošním halovém MS v Moskvě nebyl kvůli zranění zad.

Běžcův kouč Abdelkader Kada doplnil, že El Guerrouj už nemá takovou formu a sílu připravit se na úrovni, aby mohl soutěžit s nejlepšími na světě a vyhrávat. "Proto musí skončit, nechce prohrávat," dodal.

"Je to žijící legenda našeho sportu, je to skvělá lidská osobnost," přispěchal se svým vyjádřením i prezident IAAF Lamine Diack.

El Guerrouj startoval rovněž na ostravské Zlaté tretře v roce 2003, kde poprvé v kariéře nastoupil do závodu na 5000 metrů, který pak vedle patnáctistovky vyhrál o rok později v Aténách.

Maročan měl běžet v Ostravě i letos, kam ho pořadatelé přizvali do Memoriálu Emila Zátopka na 3000 metrů. Rodák z Berkane Guerrouj tudíž v Ostravě nepoběží, ale slíbil, že přesto přijede.

"Jeho rozhodnutí respektujeme. Dokázal toho hodně a je třeba ho považovat za jednoho z nejlepších atletů posledních deseti let," řekl ČTK manažer ostravského mítinku Alfonz Juck.

"Má právo na takové rozhodnutí. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby do závodu nastoupil, ale jeho situaci chápeme," prohlásil Juck. "Na tom, že do Ostravy přijede, se nic nemění," ujistil.

Maročan přislíbil v Ostravě oběhnout čestné kolečko.

Na tiskové konferenci Guerrouj poděkoval v rodné arabštině přátelům, rodině a všem, kdo měli co do činění s jeho kariérou.

"Děkuji, děkuji, děkuji. Tisíceré díky," pravil. "Chci říct všem Maročanům, že pokud budou opravdu chtít, mohou dosáhnout všeho," pokračoval, zatímco sledoval se všemi přítomnými na plátně sestřih svých nejslavnějších závodů podbarvený melancholickou hudbou.

El Guerrouj byl zvolen nejlepší atletem podle mezinárodní federace IAAF v letech 2001-2003 a stal se vůbec prvním člověkem, kdo vítězství v anketě od jejího založení v roce 1988 obhájil.

V sezonách 2001 a 2002 byl neporažen ve více než dvaceti závodech za sebou a patnáctistovku vyhrál na čtyřech mistrovství světa za sebou v letech 1997-2003. Jeho světový rekord na této trati z roku 1998 má hodnotu 3:26,00 minuty.

El Guerrouj je členem Komise sportovců IAAF i Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru MOV. O své další budoucnosti dnes nechtěl hovořit. Zástupce firmy Meditel, marocké telekomunikační společnosti, však oznámil, že El Guerrouj se zapojí do její reklamní kampaně.

ČTK, iDNES

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě