Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Ostrava přivítá elitní světové atlety

26.5.2006 | 02:03

P r a h a - Fanoušci atletiky mají o další důvod více, proč se těšit na 30. května. Novým jménem a jednou z nejzářivějších hvězd Zlaté tretry, mítinku seriálu IAAF, je Američan Bershawn Jackson, úřadující mistr světa v běhu na 400 metrů překážek. Organizátoři si slibují, že vedoucí muž letošních tabulek (47,60) byl mohl zaběhnout první čas na území České republiky pod 48 sekund.

Mezi účastníky vítkovického mítinku je už více než třicet medailistů z mistrovství světa a stejný počet držitelů cenných kovů z olympijských her.

Organizátoři navíc stále ještě jednají s několika závodníky, i o případném startu Marion Jonesové z USA v běhu na 100 metrů. Přímý přenos, nebo záznam půjde letos do více než 150 zemí světa, v prodeji zbývá prý jen pár lístků.

Jackson přijede do Ostravy poprvé. "Slyšel jsem, že je tam kvalitní publikum. Chci jim připravit dobrou show," citovali organizátoři Američana na dnešní tiskové konferenci. "Sezonu jsem začal dobře a chci v tom pokračovat. Mohu zaběhnout rychlý čas, soustředím se na to, abych měl vyrovnanou výkonnost," pravil muž, jenž vyhrál loňské MS časem 47,30 sekundy v dešti.

Počtvrté za sebou poběží na Zlaté tretře olympijský vítěz z Atén v běhu na 3000 metrů překážek Keňan Ezekiel Kemboi. Vicemistr světa z let 2003 a 2005 v Ostravě vyhrál před třemi lety, loni byl až šestý. Měl by atakovat rekord mítinku Wilsona Boita Kipketera (8:06,14).

Velké hvězdy bude mít běh na 200 metrů, Memoriál zesnulého generálního sekretáře IAAF Istvana Gyulaie, v němž nebude chybět mistr světa ze stovky z roku 2003 Kim Collins z ostrova Svatý Krištof a Nevis a devatenáctiletý jamajský talent Usain Bolt. "Chci běžet hodně rychle a doufám, že se v tradici tohoto memoriálu bude pokračovat," vzkázal do České republiky Collins.

Boitův osobní rekord je 19,93 sekundy a je adeptem na první čas na českém území v historii pod 20 sekund. Letos byl jen o osm setin pomalejší, takže je vážně ohrožen rekord mítinku Justina Gatlina 20,30 sekundy. Boit v Ostravě už měl v minulosti běžet, ale nakonec nepřijel. "Chci běžet letošní maximum," řekl.

Po mítinku z Götzisu přijedou do Ostravy světový rekordman a olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle a jeho velký soupeř a mistr světa Bryan Clay z USA. Oba by v Ostravě měli nastoupit do exhibičního vrhu koulí a ještě jedné další disciplíny.

Po přestávce zaviněné mateřskými povinnostmi se do atletického kolotoče vrátí při zlaté tretře Nikola Brejchová, známější pod dívčím jménem Tomečková. Na tiskové konferenci se dnes ukázala i s dcerou Valerií, kterou si nadělila v prosinci k Vánocům. "Cítím trochu nervozitu, i když se moc těším. Nevím, co jsem schopna hodit," řekla Brejchová, která naposledy házela v roce 2004 při finále Grand Prix.

iDNES

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě