Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Zlatá tretra 2007 má první hvězdu – světovou jedničku na 100 m přek. Perryovou (TZ 1/2007)

22.11.2006 | 10:00

OSTRAVA (22. 11. 2006): Nejkvalitnější atletický mítink v České republice a blízkém okolí, ostravská Zlatá tretra, se už připravuje na svůj 46. ročník v roce 2007. Bude výjimečný netradičním posunem termínu na středu 27. června.

Důvody změny termínu z klasického na přelomu května a června vysvětluje ředitel mítinku Zdeněk Duplák: „V posledních letech jsme navzdory kvalitní účasti měli nepříznivé počasí. Zima, vítr a déšť znepříjemňovaly závodníkům snahu o co nejkvalitnější výkony. Proto jsme i po konzultacích se sponzory přistoupili k radikální změně termínu na poslední týden školního roku. Konec června je co se týče počasí příznivějším obdobím. Má to ale i další výhody. Vyhneme se tradiční kolizi se silným mítinkem v americkém Eugene, který nám vždycky odlákával závodníky. Kromě toho je celá sezona 2007 posunuta vzhledem k termínu mistrovství světa v Ósace na přelomu srpna a září. Účast špičkových závodníků a zejména jejich forma jsou v brzkém termínu nejistá.“

Zajímavostí je, že ve své historii Zlatá tretra ještě termín 27. června neměla a naposled se v tak pozdním období konala v roce 1993 (25. 6.).

V jubilejním 45. ročníku získal mítink třetí nejvyšší bodový zisk v historii, běh na 3000 m, disk a kladivo žen a taky mužské kladivo byly v pětici nejlepších disciplín na mítincích v hodnocení celé sezony. Zrodilo se šest rekordů mítinku, tři účastníci jsou na konci roku lídry světových tabulek. Představilo se 17 pozdějších medailistů na mistrovství Evropy v Göteborgu, pokud bychom brali v úvahu jiné ročníky tretry, museli bychom připočítat dalších 25 medailistů z mistrovství Evropy, které vidělo vděčné publikum na ostravském Městském stadionu. Z tohoto roku se 64 výkonů dostalo do historické desítky Zlaté tretry a 35 výkonů do první desítky nejlepších výkonů historie na českém území.

Skvělá čísla potvrzuje navzdory nepřízni počasí televizní přenos do 150 zemí celého světa, více než 120 akreditovaných novinářů a materiály a příspěvky v médiích na celém světě. Diváků přišlo v chladném počasí na stadion téměř 11 000 a viděli také rozlučky dvou velikánů světové atletiky – Jana Železného a Hichama El Guerrouje.

Zlatá tretra zůstává součástí prestižního seriálu IAAF World Athletics Tour v kategorii Grand Prix. Pro rok 2007 je snahou pokračovat v koncepci, která je od roku 2002 charakterizována jako zlatá éra v historii mítinku. Snahou je nabízet plnému hledišti díky dlouhodobé a koncepční práci společnosti TK Plus Prostějov s partnery a sponzory v atraktivním balení hvězdy světové atletiky při aktivní účasti české špičky. Nezapomíná se ani na mládež, charitu nebo na vozíčkáře. Připravuje se aktivita směrem ke školám, aby se stadion zaplnil co nejvíce.

V pondělí 25. června se uskuteční tradiční Čokoládová tretra, v úterý soutěže nejlepších světových kladivářů jako „předkrm“ a samotný mítink proběhne v klasickém večerním čase ve středu 27. června.

Zvláštností 46. ročníku mítinku bude jeho charakter coby generálky na mistrovství světa atletů do 17 let, které se v Ostravě uskuteční od 11. do 15. července jako vůbec první atletický světový šampionát na území České republiky. Organizátoři Zlaté tretry a organizační výbor MS 17 v tomto směru uzavřeli dohodu o vzájemné spolupráci.

První hvězdou nového ročníku tretry je světová jednička v překážkovém sprintu žen, 27 letá Američanka Michelle Perryová. Ještě v roce 2004 startovala na aténských olympijských hrách v sedmiboji (čtrnáctá) a už o rok později se stala mistryní světa na 100 m překážek. Pozici globální jedničky si udržela i v roce 2006, když si zlepšila osobní rekord na 12,43 s (jedenácté místo v historii) a z patnácti startů v sezoně prohrála jenom třikrát. Dvanáctkrát zaběhla lépe než je rekord Zlaté tretry 12,65 s. Byla v nominované desítce na titul Atletky roku IAAF a v celkovém žebříčku všech disciplín je momentálně šestou nejlepší atletkou planety. Do Ostravy by měla přiletět z národního šampionátu, který skončí v neděli v Indianapolisu. Jejím trenérem je renomovaný kouč Bob Kersee, na univerzitě UCLA v Los Angeles studovala sociologii. K atletice se dostala poté, co si při oblíbeném fotbalu jako čtrnáctiletá zlomila pravou nohu a rodiče ji přemluvili na bezpečnější sport. Českou republiku navštíví poprvé.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě