Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Javier Sotomayor netuší, proč se dnešní světová elita nepřibližuje jeho výkonům

5.2.2007 | 16:38

Ostrava - Sotomayor? Jó, to je pro nás výškaře pojem, reagoval český rekordman Jaroslav Bába, jakmile se dozvěděl, že ceny nejlepším v Moravské výškařské Tour bude předávat právě bývalý kubánský atlet.

Legendární světový rekordman Javier Sotomayor se v Ostravě usadil mezi diváky a pozorně sledoval nejen svého výškaře Moyu, který je momentální kubánskou jedničkou. „Victor je největším talentem, ale máme i pár dalších borců,“ upozornil.

Dramatickým závodem, který vyhrál český reprezentant Tomáš Janků výkonem 232 centimetrů, byl nadšen. „Na začátek sezony to je velmi dobrý výkon. Hodně se mi líbila i atmosféra v hale.“ Jeho svěřenec až do posledního pokusu při rozeskakování bojoval s Tomášem Janků o celkové prvenství, ale nakonec zůstal na výšce 230 cm. „Byl to pro něj teprve druhý mítink, takže mohu být spokojen,“ chválil Sotomayor. Do jeho výkonnosti však mají dnešní výškaři hodně daleko. Vysoký Kubánec je absolutním světovým rekordmanem, venku má z července roku 1993 skočeno 245 cm a v hale jen o dva centimetry méně. Když dostal otázku, jak je možné, že dnes světová elita skáče podstatně méně, se hlasitě rozesmál. „Nevím, prostě jim to nejde. Těžko říci, proč,“ krčil rameny. „Atlet potřebuje mít vedle dokonalé fyzické kondice i dobře vyladěnou psychiku, doplnil nakonec.

Na rozdíl od mnoha bývalých sportovců světové úrovně se po skončení kariéry nestal trenérem. Letos čtyřicetiletý Sotomayor je manažerem kubánské reprezentace. Už s předstihem slíbil, že na největší mítink v Česku - Zlatou tretru - přivéze atlety pro více disciplín. Na vysokého muže v zářivém červeném dresu s bílými vytaženými podkolenkami se dodnes nezapomnělo. Do tehdejšího Československa v době své závodní kariéry jezdíval poměrně často. „Ale vždycky jsem skákal venku, v hale ani jednou,“ vybavil si. Svůj poslední závod absolvoval před šesti lety v Japonsku a předvedl výborných 232, o pár dní dříve v Maďarsku skočil dokonce 235 cm. Na jeho postavě je vidět, že se udržuje v kondici. „Dvakrát až třikrát týdně se snažím hýbat,“ usmál se závěrem.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě