Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Tretra láká hvězdy

20.3.2007 | 16:58

Powell a Isinbajevová v Ostravě? Je to možné!

Praha – Zlatá tretra hlásí: Do Ostravy přijedou 27. června hvězdy. Na prestižní mítink Světové atletické túry dorazí například olympijský vítěz ve skoku vysokém Stefan Holm nebo světová koulařská jednička Američan Christian Cantwell.

Jenže ty nejzářivější jména mají teprve zaznít. Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová, nejdražší atletka současnosti, a jamajský sprinter Asafa Powell, nejdražší atlet. Uvidíme je oba v Ostravě? Je to nadějné…

„Snažíme se o to. Potvrzení Jelenina startu je velmi blízko, v podstatě jen hledáme příležitost jak a kde to oznámit,“ říká sportovní manažer Alfonz Juck.

S Powellem je situace přece jen komplikovanější. O víkendu 23. a 24. června, těsně před Tretrou, má jamajské mistrovství, které je zároveň kvalifikací na světový šampionát do japonské Osaky. „V sobotu by tam měl běžet stovku a v neděli dvoustovku. Ale možná ho do té dvoustovky nebudou už nutit. Nejsou tam tak přísná kritéria jako v USA.“ Světový rekordman z Jamajky už ostravský ovál zná, poprvé tu běžel v roce 2005. V dešti a zimě zaběhl skvělý čas 9,85. Powell potom slíbil: „Cítil jsem se u vás moc dobře, rád přijedu znovu.“

Letos by se mohl objevit znovu. Na svých oficiálních stránkách už má Ostravu mezi plánovanými starty. Rozhodovat však nakonec budou dva klíčoví muži. Trenér Steven Francis, který má zásadní slovo při plánování mítinků, a také manažer Paul Doyle, ten dojednává finanční náležitosti.

Právě peníze hrají velkou roli. Startovné pro Powella se nyní pohybuje okolo 50 tisíc USD. „Je momentálně nejdražší na světě, blíží se mu jen vytrvalec Bekele. Isinbajevová je pro změnu nejdražší ženou, i její startovné dosahuje k 50 tisícům dolarů za mítink,“ dodává Juck.

Šance, že se Juckovi podaří obě hvězdy do Ostravy dostat, je přesto velká: „Momentálně věřím z 90 procent tomu, že v Ostravě bude Isinbajevová, a ze 70 procent, že tam bude Powell.“ tvrdí Juck.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě