Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Světoví rekordmani Bubka, Sotomayor a Železný se dnes sešli v Ostravě

27.6.2007 | 13:06

Co spojuje ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku, českého oštěpaře Jana Železného a kubánského výškaře Javiera Sotomayora? Všichni tři jsou držiteli světových rekordů. Jejich maxima navíc můžou dostat přívlastek „nepřekonatelné“.

Bubkův veleskok o tyči 615 cm, famózní hod Železného do vzdálenosti 98,48 m a Sotomayorových 245 cm jsou hranice, na které útočí atleti už léta. O pocitech „letitých“ rekordmanů rozmlouvali držitelé nejlepších historických výkonů v jednotlivých disciplínách s novináři na mediálním obědě před začátkem programu 46. ročníku mítinku Zlatá tretra.

Jan Železný si je jist, že jeho rekord bude jednou překonán, protože možnosti jsou dnes větší a i když je rekord mimořádný.

Sergej Bubka je překvapený, že se dosud nikdo k světovému rekordu ani nepřiblížil. Očekával, že v této době se bude skákat již okolo 6.30 – 6.40 m. „Jsem si jist, že jednou to přijde, ale jsem překvapený, že v tomto období nemáme ani výkony na úrovni 6 metrů. Doufám, že brzo bude někdo schopný skočit i víc než já“, řekl Bubka.

Javier Sotomajor dosud neví, jestli bude jeho rekord překonán. „Každý den, když se vzbudím, jsem spokojen s tím, že jsem tenhle rekord udělal. Doufám, že jednou někdo můj rekord překoná“, dodal nejlepší výškař historie.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě