Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Warholm vs Gardiner vs Bednarek

5.6.2019 | 17:06

Foto: Kenny Bednarek

Zlatá tretra Ostrava bude končiť super behom na 400 m (Memoriál Istvána Gyulaia). Už ohlášená nórska hvězda Karsten Warholm sa chystá na čo najlepší čas. Minulý týždeň v chlade v Stokholme zabehol pod 48 sekúnd překážky a před Tretrou ho čaká super duel so Sambom tiež na překážkách doma v Oslo.

A potom Ostrava, „Teším sa, viem, že môžem byť rýchly aj na hladkej trati. Formu mám, a keďmám evropsky rekord v hale tak by sa zišiel aj vonku,“ odkázal. Osobný rekord vonku má 44.87 ešte z roku 2017, Európsky rekord Nemca Thomasa Schonlebeho je 44.33 s dátumom 1987. Třeba spomenúť aj rekord Tretry 44.16 LaShawna Merritta z roku 2014.

A tlačiť ho budú dvaja významní súperi. Bahamčan Steven Gardiner, ktorý už zabehol trikrát pod 44 sekúnd, jeho národný rekord 43.87 je z vlaňajška a má na konte aj striebro z MS 2017.

A tretím do partie bude nové meno, ktorým Tretra pokračuje vo svojom prístupe představovat budúce hviezdy. Prvý profesionálny štart mimo USA absolvuje na tretre Američan Kenny Bednarek, senzácia tzv. junior college. V tomto roku v máji predviedol počas šampionátu JUCO v priebehu dvoch hodín ako prvý Američan najprv 44.73 na 400 m a potom 19.82 na 200 m, teda časy pod 45 a pod 20 v priebehu jedného dňa. Deň predtým dokonca dosiahol s vetrom v rozbehoch 19.49 na dvojstovke.

Ako pozvánku na zakúpenie vstupeniek a divácku lahůdku organizátori skompletizovali 8 duelov Tretry 2019

Koule muži: mistr sveta Tom Walsh vs olympijsky vitez Ryan Crouser - priblizia sa k svetovemu rekordu? A jak obstojí Tomáš Staněk.

Dálka muži: mistr sveta Luvo Manyonga vs lonský vítez Kubánec Juan Miguel Echevarria- Myslí na 870, Radek Juška nebude chybet.

Oštep ženy: nejlepší česká atletka 2018 Nikola Ogrodniková líderka európskych tabuliek 67.40 vs azijská rekordérka a šampionka, aktuální svetová jednotka, Lyu Huihui z Číny. Jak obstojí domácí závodnice, útok na rekord mítingu 67.78. Pridáva sa v návrate po zranení olympijská víťazka Sara Kolaková.

Oštep muži: mistr světa Johannes Vetter vs nejlepší muž ze skupiny reditele mitingu Jakub Vadlejch. Čekáme na třetího 90-metrového oštepaře historie Tretry. Přidává se Magnus Kirt, poslední víkend 89.33.

Tyč muži: mistr světa Sam Kendricks vs hvezda od sousedu Piotr Lisek. Tretra šest metru jeste nikdy nevidela. Přijde aj halový mistr Evropy Pawel Wojciechowski.

100 m muži: Američan Ronnie Baker vs Ázijský rekordér Su Bing Tian z Číny. Osobni rekordy 9.85 a 9.91. Ostravská dráha je rychlá, rekord mitingu 9.83 bude na spadnutí. Evropský rekordman Jimmy Vicaut, jihoafrický rekordman Akani Simbine. Najnovší doplnok, kanadská hviezda Andre De Grasse.

300 m ženy (Memoriál J. Slaniny): Shaunae Millerová-Uibová proti svetovemu rekordu 35.30. Bahamská olympijská vitězka bežela letos nejrychlejší dubnovou čtyřstovku historie 49.05, s mezicasem 35.8. Rekord je na spadnuti.

Výška ženy: Maria Lasitskieneová proti rekordu mítingu 205. V kariere raz skocila 206, raz 205 a patkrat 204. Ak k tomu pridame super publikum tak preco nie. 

VSTUPENKY

Vstupenky jsou v prodeji od prosince v síti Ticketstream v jednotné ceně 200 korun.

Pro děti do 15 roků, pro atletické kluby a školní autobusy je připraveno snížené vstupné. S ohledem na vzdálené fanoušky a děti a mládež v ochozech byl začátek hlavního programu posunut již na 17:30, s očekávaným koncem do 20 hodin.

SPECIÁLNÍ VLAK

Organizátoři mezinárodního atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava připravili pro diváky speciální vlak, který je 20. června po skončení akce odveze z Ostravy přímo do Prahy, se zastávkou v Olomouci a Pardubicích. “Vycházíme vstříc fanouškům atletiky ze vzdálenějších regionů, aby se po skončení akce dostali včas a pohodlně domů. Vlak pojede ve 21 hodin přímo ze zastávky Ostrava – Vítkovice, která je v docházkové vzdálenosti od Městského stadiónu,“ uvedl ředitel mítinku Jan Železný.

Jednorázová jízdenka s nárokem na místo k sezení stojí sto korun a podmínkou pro její uplatnění je vstupenka na Zlatou tretru Ostrava.

Vstupenky lze zakoupit v síti Ticketstream: https://www.ticketstream.cz/akce/zlata-tretra-ostrava-vlak-jizdenka-na-vlak-126304

Zlatá Tretra Ostrava s mobilnou aplikáciou

V aplikaci Sportuj v Ostravě které budou dostupné informace, novinky, výsledky, soutěž o věcné ceny a on-line zpravodajství.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě