Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Najrýchlejší muž planéty na Tretre: Coleman pobeží 200 m

10.6.2019 | 20:46

Foto: jenaragon94

Zlatá tretra Ostrava po ére Usaina Bolta pokračuje v získavaní jeho potencionálnych nástupcov. Kanaďan Andre de Grasse, ktorý skončil za Boltom na OH v Riu príde na 100 m. Ale vlani bol najrýchlejší na světe na 100 m Američan Christian Coleman časom 9.79 a aj v tomto roku je spoludržiteľom jednotkového výkonu sezony 9.86.

Okrem toho Coleman zdolal Bolta na MS 2017, kde získal striebro a to má stále len 22 rokov. Na Tretre si zvolil 200 m a bude to prvýkrát čo sa halový svetový rekordér a majster světa (6.34) v tomto roku predstaví v dlhšom šprinte. Colemanove štarty sú zriedkavé a o to cennejšie. V tomto roku bežal 100 m v Šanghaji, ďalšia stovka ho čaká v Oslo vo štvrtok, potom Tretra a prípadne ďalšie štarty až v júli. Na MS sa chce kvalifikovať v oboch šprintoch. Osobný rekord má 19.85 a nevylučuje útok nielen na svoje maximum ale aj na Boltov rekord mítingu 19.83 z roku 2008. Organizátori ešte rokujú so šprintérmi, ktorí pobežia 100 m o prípadnom štarte aj na 200 m.

V každom prípade ale nastúpia hviezdy našich krajov – Pavel Maslák a Ján Volko. V štartovej listine majú pod 20 zabehnuté ešte Kanaďan Brendon Rodney 19.96 a Juhoafričan Clarence Munyai 19.69, jihoamerický šampión Bernardo Baloyes má na konte 20.00.

Len druhýkrát po roku 2009, bude na tretre v anglicky hovoriacich krajinách populárna míla pře bežcov na stredné trate. Najlepší českí bežci Jakub Holuša a Filip Sasínek zvedú boj s poĺským majstrom Európy Marcinom Lewandowskim. Viacerí bežci si budú brúsiť zuby na národné rekordy, ten český má hodnotu 3:52.59 Jozefa Plachého ešte z roku 1978, poľský 3:55.40 Bronislawa Malinowského z roku 1976.

Organizátorov potešili víťazstvá hviezd tohtoročnej Tretry na nedeľňajšom mítingu rovnakej kategorie IAAF World Challenge v holandskom Hengele. Švédka Erika Kinseyová vyhrala výšku (196), Američan Sam Kendricks žrd (591, rekord tretry je 592), Juhoafričan Luvo Manyonga diaľku (835).

Na už avizovaný super súboj Warholm-Gardiner-Bednarek na 400 m sa príde jako hosť pozrieť držitel európskeho rekordu Thomas Schonlebe. Nemec zabehol ešte v roku 1987 na MS v Ríme 44.33. Nórsky fenomén Warholm myslí na možný útok na tento výkon.

V podprograme bude aj štafeta na 4x100 m v ktorej česká reprezentácia v máji vymazala najstarší národný rekord z roku 1972 na májových svetových štafetách v Japonsku časom 38.77. Na Tretre pobežia v rovnakom zložení a organizátori im chystajú zaujímavú konkurenciu.

Ako pozvánku na zakúpenie vstupeniek a divácku lahůdku organizátori skompletizovali 8 duelov Tretry 2019:

Koule muži: mistr sveta Tom Walsh vs olympijsky vitez Ryan Crouser - priblizia sa k svetovemu rekordu? A jak obstojí Tomáš Staněk.

Dálka muži: mistr sveta Luvo Manyonga vs lonský vítez Kubánec Juan Miguel Echevarria- Myslí na 870, Radek Juška nebude chybet.

Oštep ženy: nejlepší česká atletka 2018 Nikola Ogrodniková líderka európskych tabuliek 67.40 vs azijská rekordérka a šampionka, aktuální svetová jednotka, Lyu Huihui z Číny. Jak obstojí domácí závodnice, útok na rekord mítingu 67.78. Pridáva sa v návrate po zranení olympijská víťazka Sara Kolaková.

Oštep muži: mistr světa Johannes Vetter vs nejlepší muž ze skupiny reditele mitingu Jakub Vadlejch. Čekáme na třetího 90-metrového oštepaře historie Tretry. Přidává se Magnus Kirt, poslední víkend 89.33.

Tyč muži: mistr světa Sam Kendricks vs hvezda od sousedu Piotr Lisek. Tretra šest metru jeste nikdy nevidela. Přijde aj halový mistr Evropy Pawel Wojciechowski.

100 m muži: Američan Ronnie Baker vs Ázijský rekordér Su Bing Tian z Číny. Osobni rekordy 9.85 a 9.91. Ostravská dráha je rychlá, rekord mitingu 9.83 bude na spadnutí. Evropský rekordman Jimmy Vicaut, jihoafrický rekordman Akani Simbine. Najnovší doplnok, kanadská hviezda Andre De Grasse. 

300 m ženy (Memoriál J. Slaniny): Shaunae Millerová-Uibová proti svetovemu rekordu 35.30. Bahamská olympijská vitězka bežela letos nejrychlejší dubnovou čtyřstovku historie 49.05, s mezicasem 35.8. Rekord je na spadnuti. 

Výška ženy: Maria Lasitskieneová proti rekordu mítingu 205. V kariere raz skocila 206, raz 205 a patkrat 204. Ak k tomu pridame super publikum tak preco nie.

VSTUPENKY

Vstupenky jsou v prodeji od prosince v síti Ticketstream v jednotné ceně 200 korun.

Pro děti do 15 roků, pro atletické kluby a školní autobusy je připraveno snížené vstupné. S ohledem na vzdálené fanoušky a děti a mládež v ochozech byl začátek hlavního programu posunut již na 17:30, s očekávaným koncem do 20 hodin.

SPECIÁLNÍ VLAK

Organizátoři mezinárodního atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava připravili pro diváky speciální vlak, který je 20. června po skončení akce odveze z Ostravy přímo do Prahy, se zastávkou v Olomouci a Pardubicích. “Vycházíme vstříc fanouškům atletiky ze vzdálenějších regionů, aby se po skončení akce dostali včas a pohodlně domů. Vlak pojede ve 21 hodin přímo ze zastávky Ostrava – Vítkovice, která je v docházkové vzdálenosti od Městského stadiónu,“ uvedl ředitel mítinku Jan Železný.

Jednorázová jízdenka s nárokem na místo k sezení stojí sto korun a podmínkou pro její uplatnění je vstupenka na Zlatou tretru Ostrava.

Vstupenky lze zakoupit v síti Ticketstream: https://www.ticketstream.cz/akce/zlata-tretra-ostrava-vlak-jizdenka-na-vlak-126304

Zlatá Tretra Ostrava s mobilnou aplikáciou

V aplikaci Sportuj v Ostravě které budou dostupné informace, novinky, výsledky, soutěž o věcné ceny a on-line zpravodajství.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě