Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Nejrychlejší muž současnosti už je v Ostravě

16.6.2019 | 15:32

Foto: Jaroslav Odstrčilík

Z rukou manažera mítinku Alfonze Jucka převzal startovní číslo a přiznal, že mu pozice lídra světových tabulek velmi lichotí. "Je to pro mne čest, požehnání, ale také obrovská motivace. Ono není ani tak důležité, že jsem nejrychlejší nyní, já bych chtěl uspět především na světovém šampionátu na podzim v Dauhá," řekl.

Na ostravském Městském stadionu bude startovat v běhu na 200 metrů, což je velká výzva. Netají se totiž záměrem atakovat Boltův rekord mítinku 19,83 z roku 2008. "Není to nemožné, můj osobák je jen o dvě setiny horší, navíc už je dva roky starý. Od té doby jsem dost pokročil. Vloni jsem kvůli zranění tuto trať vůbec neběhal. Ale chtěl bych v ní uspět na americkém šampionátu a kvalifikovat se na mistrovství světa. Ostravský mítink se mi hodil do celoročního plánu, proto jsme organizátory oslovili s touto myšlenkou. Vím, že stadion je moderní, vlastně stále ještě nový a dráha hodně rychlá. Pokud budou fanoušci stát na mé straně, jsem připraven běžet hodně rychle. Mám bouřlivé publikum moc rád."

Dvaadvacetiletý stříbrný medailista z posledního mistrovství světa moc dobře ví, že na vítkovické dráze roky kraloval Usain Bolt. A váží si toho, když lidé právě jeho jméno skloňují v souvislosti s Boltovým nástupce. "Je to obrovská pocta, protože jsem si Bolta vždy ohromně vážil. On posunul hranice mužského sprintu do jiné dimenze. Na druhou stranu, já jsem Christian Coleman a mým cílem je, aby třeba až budu za pár let končit, hledali odborníci a fanoušci jméno, kdo ve světe atletiky nahradí mne."

Ve čtvrtek se rozhodně diváci v ochozech Městského stadionu mají i díky němu na co těšit. Mladý Američan prozradil, že se už stihl podívat do města, byl v jednom obchodním domě, ale jinak odpočívá a především trénuje. "Přál bych si, aby nám vyšlo počasí, protože já miluji horko," dodal s úsměvem.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě