Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Hvězdná Zlatá tretra viděla dva světové rekordy!

28.6.2007 | 09:50

Ostrava - Etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie překonal na hvězdně obsazeném mítinku Zlatá tretra světový rekord na 20 km i v hodinovce.

Etiopský vytrvalec v neobvyklém závodě překonal šestnáct let starý rekord Mexičana Barriose. Ten za 60 minut zaběhl 21 kilometrů a 101 metrů.

Legendární Gebrselassie Barriosův rekord pokořil fantastickým výkonem o téměř dvě stě metrů, přesná hodnota nového rekordu činí 21 285 metrů.

Zároveň Etiopan zlepšil i nejlepší světový výkon v běhu na 20 kilometrů, které uběhl za 56 minut 26 vteřin.

Držitel dvou olympijských zlatých medailí a čtyřnásobný mistr světa si po výstřelu, který přesně po 60 minutách zastavil jeho rekordní běh, vychutnával zasloužené ovace už téměř zaplněného vítkovického stadionu.

Svým výkonem se definitivně zařadil mezi běžecké legendy, které také překonaly hodinové rekordy - Emila Zátopka či Paava Nurmiho.

Vedle toho se může těšit i na prémii 25 000 dolarů, kterou za překonání světového rekordu získá. Ale i když během hodinovky překonal rekordy dva, prémie mu náleží jen jedna. "Takový je zvyk," pravil manažer mítinku Alfons Juck.

Baďurová zlepšila český rekord

V další disciplíně, která mohla měnit světové tabulky, byl skok o tyči žen. Fenomenální Rusce Jeleně Isinbajevové překvapivě dobře sekundovala Kateřina Baďurová.

Na první pokus uspěla na 461 cm a zůstala s Ruskou v soutěži osamocená. Češka pak uspěla i na laťce o pět centimetrů vyšší a zlepšila tak český rekord. Na 471 cm už Baďurová nestačila, i když její pokusy vypadaly nadějně. Isinbajevová pokračovala v závodě sama.

Ruská tyčkařka následně vynechala výšky 471 i 476 cm, 480 ale dvakrát shodila a poslední pokus si nechala na výšku 490 centimetrů, letošní maximum. Ani teď ale laťku nepřekonala a s ostravským publikem se musela rozloučit bez rekordního zápisu.

V soutěži diskařek se vůbec nedařilo české naději Věře Cechlové. Po prvních dvou krátkých pokusech přešlápla, ve čtvrtém přidala tragických 45,06 metrů, pátý pokus jí také nevyšel.

Alespoň částečně napravila česká závodnice dojem v posledním pokusu. Hodem 62,03 metrů se posunula na konečné páté místo, výkonem 64,61 zvítězila Němka Dietzschová.

Dálku žen vyhrála Polka Malgorzata Trybanská výkonem z prvního pokusu 6,68 m. České želízko v ohni Denisa Ščerbová si připsala jediný platný pokus a skončila poslední.

Špotáková vládla oštěpu

Nejlepší česká oštěpařka Barbora Špotáková ovládla soutěž oštěpařek. Prvenství si zajistila už prvním pokusem, ve kterém hodila 64,91 m.

Největší soupeřka české závodnice Němka Steffi Neriusová skončila s výkonem 61,89 m až třetí, na druhou příčku se díky osobnímu rekordu 62,09 metrů dostala Italka Zahra Baniová. Druhá Češka Nikola Brejchová obsadila za 57,25 sedmé místo.

Výšku překvapivě vyhrál Kypřan Kyriakos Ioannou, jenž jako jediný překonal výšku 230cm. Přes tu se nedostal ani olympijský vítěz z Atén Švéd Stefan Holm, který skončil díky lepším pokusům na 227 centimetrech druhý před Slovákem Peterem Horákem.

Českým výškařům se nedařilo - Tomáš Janků překonal 224 cm a skončil šestý, pro Jaroslava Bábu bylo 224 konečnou.

Zlatá tretra také přepisovala své rekordní tabulky - rekord mítinku překonal ve vrhu koulí Reese Hoffa. Američan dosáhl 21,77 metru a překonal tak Machurův zápis z roku 1987 o 13 cm.

Další rekord mítinku předvadla v závodě na 5000 m žen podle očekávání Meseret Defarová - 14:30:19 minut. Za světovým rekordem, jehož překonání avizovala, zaostala o 14 vteřin.

V Ostravě běžela i Merlene Otteyová

Ve stovce žen se objevila i legendární Merlene Otteyová. Ve slovinských barvách zaběhla už sedmačtyřicetiletá sprinterka 12.07 a skončila poslední.

Mužskou osmistovku na Zlaté tretře vyhrál časem 1:44,74 minuty Ali Bilal Mansúr z Bahrajnu před ruským olympijským vítězem Jurijem Borzakovským.

Startu v konkurenci světových es využil k osobnímu rekordu Miroslav Kaplan - dvacetiletý semifinalista MS do 17 let z roku 2003 se na devátém místě zlepšil časem 1:48,50 více než o sekundu.

Překážkářská stovka skončila zklamáním pro hlavní favoritku a druhou ženu letošních tabulek Michelle Perryovou z USA. Američanka ulila start v době, kdy už nad finalistkami viselo nebezpečí diskvalifikace, a závod se musel obejít bez ní.

Cestu k prvenství tak měla volnou Nigerijka Josephine Onyiaová, jež teprve od května reprezentuje Španělsko. Jako jediná pokořila hranici 13 sekund a získala i skalp exmistryně světa Perdity Felicienové z Kanady.

Krachem favoritů skončila překážkářská čtvrtka mužů, kde se neprosadil ani jeden z mistrů světa Felix Sánchez z Dominikánské republiky a Američan Bershawn Jackson.

První na ostatní nestačil, druhý naopak mířil suverénně k vítězství, než upadl na poslední překážce a "věnoval" triumf Jihoafričanovi L.J. Van Zylovi. Naopak podle předpokladů se stala na stejné trati vítězkou světová rekordmanka Julija Nosovová-Pečonkinová.

Závod na 5 000 m - Memoriál Emila Zátopka - byl velice kvalitně obsazen. Nechyběl ani vedoucí muž letošních tabulek - Tariku Bekele. Po odstoupení vodiče však tempo závodu značně opadlo.

Etiopským a keňským vytrvalcům tak vypálil rybník Australan Craig Mottram druhým nejlepším časem letošní sezony 13:04:98.

Autor článku: aktuálně.cz

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě