Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Na Zlaté tretře poběží také Trammell a Tariku Bekele

16.5.2008 | 01:16

Ostrava 14. května (ČTK) - Další známá jména na startu hlásí organizátoři atletického mítinku Zlatá Tretra. Do Ostravy 12. června přijedou americký překážkář a držitel stříbra z loňského mistrovství světa Terence Trammell i etiopský vytrvalec a aktuální halový mistr světa Tariku Bekele. Tomu bude v Memoriálu Emila Zátopka na 5000 metrů dělat vedle jiných společnost mistr světa z roku 2003 Keňan Eliud Kipchoge.

Pod útokem elitního dua vytrvalců se má třást rekord mítinku 12:48,81. "Je reálné, že rekord memoriálu, který pořádáme v rámci mítinku od roku 2003, bude překonán. Oba mají příslušnou výkonnost a s pomocí vodičů se o to i pokusí," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Ostravě manažer mítinku Alfons Juck. Bekele, mladší bratr světového šampiona Kenenisy, bude v Memoriálu Emila Zátopka startovat už potřetí: poprvé zvítězil, podruhé doběhl druhý.

Potřetí na Zlatou tretru míří i Trammell. Současný vicemistr světa se na trati 110 metrů překážek popasuje s Kubáncem Dayronem Roblesem. "Oba mají osobní rekord pod 13 sekund, a to tady v jednom běhu ještě nebylo. Pevně věříme, že budou atakovat čtyři roky starý rekord Allena Johnsona 13,12," podotkl Juck.

Ještě větší oči mají organizátoři v soutěži oštěpařek. České rekordmance a mistryni světa Barboře Špotákové sehnali do závodu obě největší rivalky, německé duo Christine Obergfollová - Steffi Neriusová. Kompletní trojlístek medailistek z loňského šampionátu v Ósace se v Ostravě utká poprvé v letošním roce. "V případě, že hodí evropský nebo světový rekord, mají slíben zajímavý finanční bonus," upozornil Juck.

Účast v Ostravě potvrdila také vítězka letošního slavného Bostonského maratonu Dire Tuneová. Dvaadvacetiletá Etiopanka bude hlavní hvězdou hodinovky, kterou loni v Ostravě premiérově běželi muži a Haile Gebrselassie v ní vytvořil světový rekord. Letos se o totéž pokusí Tuneová, světové maximum už deset let drží Keňanka Tegla Loroupeová výkonem 18.340 metrů.

"Už se těším na pokus o světový rekord. Pro etiopské běžce je Ostrava po rekordech Bekeleho a Haileho zasvěceným místem. Už jsem v plné přípravě po vítězství v Bostonu a myslím, že rekord můžu překonat," vzkázala Tuneová. "Pokud se jí to podaří, získá prémii 15 tisíc dolarů," dodal Juck.

Už nyní má Zlatá tretra ve startovní listině sedm mistrů světa a dva lídry letošních tabulek. Další hvězdy ještě pořadatelé odtajní. "Letos budeme sprinterský mítink a po potvrzené účasti Usaina Bolta, kterého nám závidí celý svět, si necháváme ještě jedno překvapení," podotkl Juck.

Přenos z letošního ročníku se bude vysílat ve 140 zemích světa.

ČTK

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě