Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Šebrle chce vyzvat Warinera

30.5.2008 | 09:30

Do začátku atletického mítinku Zlatá tretra zbývají dva týdny. A organizátoři vytáhli další eso z rukávu. Bude jím osminásobná mistryně světa na dráze i v krosu Etiopanka Tiruneš Dibabaová, která se v Ostravě představí v běhu na 10 kilometrů.

Ten bude mít v Ostravě premiéru. "Dibabaová je vítězka posledních dvou světových šampionátů a zároveň jedinou etiopskou hvězdou, která na vítkovickém tartanu ještě nestartovala," uvedl manažer 47. ročníku Zlaté tretry Alfons Juck.

Etiopanka letos vyhrála mistrovství světa v krosu v Edinburghu a ostravský start bude jejím druhým vystoupením v Evropě po pětitisícovce v Oslo.

O start v běhu na 10 000 metrů je v Ostravě, vzhledem k plnění olympijských limitů, velký zájem. "Představí se i světová rekordmanka a mistryně světa v půlmaratonu Keňanka Lornah Kiplagatová, která chce na olympiádě v Pekingu startovat na desetikilometrové trati," řekl Juck. Zlatá tretra v Ostravě je jediným mítinkem IAAF Grand Prix, který v roce 2008 uspořádá ženský běh na 10 000 metrů. Společně s Američanem Jeremy Warinerem se v běhu na 300 metrů představí olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle. "Vím, že bude velmi rychlý, ale takový start je pro mně důležitým testem před desetibojem v Kladně," nechal se slyšet Šebrle. Organizátoři mu podle Jucka jednu z drah s radostí zarezervují.

Také obsazení skoku o tyči se zkvalitňuje. Do závodu se přihlásili dva bývalí mistři světa. Ital Giuseppe Gibilisco vyhrál světový šampionát v roce 2003 v Paříži a Nizozemec Rens Blom o dva roky později v Helsinkách. "Oba se vracejí po zdravotních obtížích a bude zajímavé sledovat, jak obstojí v duelu s nastupující generací, kterou zastupuje ruský mistr světa Jevgenij Lukjanenko," přiblížil Juck.

Zajímavou novinkou chtějí organizátoři atletického mítinku přilákat do ochozů Městského stadionu mladou generaci. Českou hymnu zazpívá na úvod rodačka z Vendryně Ewa Farna, která bude i hvězdou závěrečného ceremoniálu.

Moravskoslezský deník

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě