Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Další rekord padne v Ostravě?

2.6.2008 | 23:50

PRAHA - Nejžádanější atlet světa přijede do Česka a příští čtvrtek bude závodit na Zlaté tretře. Jamajčan Usain Bolt, který v sobotu v New Yorku zlepšil světový rekord na 100 metrů, se na ostravský mítink vrátí po dvou letech a představí se na dvojnásobné trati. Prodá současnou formu v útok na další rekord?

Pětadvacet tisíc dolarů je běžná taxa, kterou pořadatelé Zlaté tretry vypisují za překonání světového rekordu. A pro Usaina Bolta jsou tyhle peníze připravené. Jamajčan by je dostal v případě, že by překonal slavný čas 19,32 sekundy amerického velikána Michaela Johnsona z olympijských her 1996 v Atlantě.

"Jasně že peníze máme," říká manažer Zlaté tretry Alfonz Juck. "Devatenáct třicet dva je náročný čas. Ale při téhle jeho formě... Je fakt, že Michael Johnson takhle nikdy stovku neběžel. Neměl ji ani pod deset."Bolt zaběhl v sobotu stovku za 9,72 sekundy. Pokud se 12. června na dvojnásobné trati takové rychlosti přiblíží, může opravdu útočit na jeden z nejlepších historických časů na 200 metrů. Jeho současný osobní rekord je 19,75 sekundy, na Johnsona tedy ztrácí 43 setin.

"Kdyby stovku rozeběhl v tomto stylu, tak by byla dvoustovka hodně rychlá," míní sprinterský expert Luděk Svoboda. "Ovšem udělat světový rekord bude těžké pro každého, Johnsonův čas je fantastický. Ale Bolt se už letos zlepšil na stovce o tři desetiny, na dvoustovce by to mohlo být stejné."

Pro ostravský mítink je každopádně Boltův rekord na stovce požehnáním.

- Světový rekord na 100m - Usain Bolt.

Jamajčanova cena na atletickém trhu nesmírně vzrostla a Zlatá tretra je jediným evropským mítinkem první poloviny sezony, kde se Bolt představí.

"Jsem právě v Berlíně na Zlaté lize a vidím, jak manažeři horečně rokují, aby ho získali do Paříže nebo do Říma," líčí Juck. "Spekuluje se o závodu, kde by se utkali všichni tři, tedy Bolt, Gay i Powell. Uvidíme, jak to dopadne."

Ostrava má svou hvězdu už jistou. Bolt přiletí do Česka 10. června večer, nebo o den později ráno z Londýna. Spolu s ním přiletí první třídou jeho osobní masér.

"To byla jeho podmínka," vysvětluje Juck. "Vzhledem ke své výšce nemá rád dlouhé cestování a maséra potřebuje. Musíme mu poskytnout business class a rádi to uděláme. Má dlouhé nohy a musí mít pohodlí. Výhoda je, že poletí z Londýna, takže už bude aklimatizovaný."

Bolt bude bydlet v ostravském hotelu Atom a pořadatelé jsou připraveni vyjít rekordmanovi vstříc.

"Uděláme všechno, aby se cítil dobře," slibuje Juck. "Myslím, že největší jeho přání bude, aby bylo teplo. A také vím, že se mu líbí skleněné tretry, které dáváme za vítězství." Před dvěma lety Bolt v Ostravě vyhrál závod na 200 metrů v rekordu mítinku 20,28 sekundy. Příští týden se od něj bude čekat víc.

- Aktuální světový rekord na 200m.

Sport

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě