Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

... a Bolt ohrozí rekord tisíciletí?

5.6.2008 | 03:06

Ostrava - Přiletí z Kingstonu přes Londýn, patrně ve středu 11. června, den před ostravskou Zlatou tretrou. V Ostravě ho ubytují v apartmá hotelu Atom.

Nejrychlejšího muže planety Usaina Bolta očekávají v Česku.

"Požádal nás o byznys letenku, se svým dlouhým tělem má totiž v ekonomické třídě problémy. Kromě toho už chtěl pouze běžnou letenku pro osobního maséra," říká Alfonz Juck, manažer mítinku.

Juck si nyní může blahopřát, jak dobrým je vizionářem. Vždyť Boltův start zajišťoval od loňského léta.

"Tehdy jsem ani zdaleka netušil, že překoná světový rekord na stovce. Věřil jsem však, že se bude postupně zlepšovat na dvoustovce, kde by v horizontu tří let mohl atakovat rekord."

Ricky Simms, manažer Jamajčana, ještě na březnovém halovém mistrovství světa ve Valencii ujišťoval: "Usain do Evropy v červnu nepoletí, stačí mu mítinky v Americe." Přesto se Juckovi podařilo Simmsův názor zvrátit. "Devátého dubna jsme Boltův start v Ostravě dohodli." Tehdy činilo jeho startovné okolo 25 tisíc dolarů, dnes je víc než dvojnásobné.

V Ostravě poběží poprvé v sezoně 200 metrů a experty drží v napětí. "Už při Zlaté lize v Berlíně mi další manažeři tvrdili: Poslouchej, on může v Ostravě zaběhnout rekord i na té dvoustovce," povídá Juck.

Na této trati je přitom už 12 let rekordmanem Michael Johnson zdánlivě nepřekonatelným časem 19,32, kterému říkali "rekord tisíciletí".

Bolt uměl dvoustovku za 19,75, když stovku běhal nad 10 vteřin. "Teď má stovku za 9,72. Co to s ním asi provede?" těší se Juck.

V Ostravě bude nejsilnějším soupeřem Jamajčna krajan Anderson, šestý z mistrovství světa. "Dá se očekávat, že Bolt tam uteče ostatním o víc než 10 metrů," tuší manažer. Půjde především o souboj s časem.

"Realisticky uvažuju, že u nás může předvést druhý výkon historie," říká Juck. Ten zatím na dvoustovce drží Tyson Gay - 19,62.

Ovšem i na ještě drtivější "úder" jamajského "blesku" jsou v Ostravě připraveni. Za světový rekord slíbili Boltovi prémii 25 tisíc dolarů.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě